Καμία συγκεκριμένη προσέγγιση στις διαφορετικές θέσεις των δύο χωρών στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, ούτε και εκτόνωση στην ένταση που επικρατεί τελευταία εξαιτίας της στις σχέσεις μεταξύ τους, δεν έφεραν οι συνομιλίες που είχαν πριν το μεσημέρι στη Βιέννη, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

Ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος είναι το γεγονός ότι μετά τις συνομιλίες υπήρξαν ξεχωριστές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, του μεν κ. Φάιμαν στην αυστριακή καγκελαρία, του δε κ. Ορμπάν στο κτίριο της ουγγρικής πρεσβείας στην αυστριακή πρωτεύουσα, με τους δύο να τονίζουν, πάντως, την αναγκαιότητα να υπάρχει βάση συζήτησης μεταξύ γειτόνων και συνεργασίας στο καθημερινό έργο των αρχών των δύο χωρών.

Σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες έδειξαν την ανάγκη να υπάρχει ο μεταξύ τους διάλογος, ο Αυστριακός καγκελάριος χαρακτήρισε ως "σύννομη" τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως, όπως συμπλήρωσε, το δικαίωμα στο άσυλο είναι ανθρώπινο και ισότιμο δικαίωμα.
Υπονοώντας προφανώς την Ουγγαρία και την Ελλάδα, ο Βέρνερ Φάιμαν ανέφερε πως δεν είναι δυνατό, στη βάση των ευρωπαϊκών κανονισμών της Συνθήκης του Δουβλίνου, να μην μπορεί να επαναπροωθηθούν πρόσφυγες σε άλλες χώρες, επειδή δεν πληρούνται εκεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Στις δηλώσεις του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός επισήμανε ότι αποτελεί υποχρέωσή του η εφαρμογή των κανονισμών της Συνθήκης του Σένγκεν και του Δουβλίνου, ενώ υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας των φρακτών που έχει υψώσει στα σύνορά της η χώρα του. Σημείωσε πως αποτελεί επίσης αναγκαιότητα το κλείσιμο από την Ουγγαρία των συνόρων της με την Κροατία, στο οποίο όμως δεν θα προχωρήσει χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με την Αυστρία, από την οποία ο ίδιος εκτιμά ότι θα γίνει αποδεκτό. Θεωρεί επίσης πως η τελική απόφαση για τα κροατο-ουγγρικά σύνορα θα παρθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ, όπως σημείωσε αυτή τη στιγμή δεν σχεδιάζει έναν φράχτη ανάμεσα στην Ουγγαρία και στη Σλοβενία.
Στο μεταξύ, αργά χθες βράδυ, σε ανακοίνωσή της η ουγγρική πρεσβεία στη Βιέννη, διέψευσε προηγούμενες πληροφορίες από τη Βουδαπέστη για προγραμματισμένη συνάντηση του Ούγγρου πρωθυπουργού στη διάρκεια της σημερινής επίσκεψής του στη Βιέννη, με τον αρχηγό του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων (του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης) Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.