Τραγωδία στο Σινά: Ανοιχτό το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης
<p>Κρεμλίνο: Δεν αποκλείουμε την τρομοκρατία </p>
Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί καμία εκδοχή όσον αφορά στην αεροπορική τραγωδία η οποία έλαβε χώρα στο Σινά.
«Δεν μπορούμε να πούμε ποια εκδοχή σχετικά με το πιθανό αίτιο της συντριβής θα αποτελέσει τη βάση της έρευνας» είπε ο Ντμίτρι Πέσκοφ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα μπορούσε να οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου Sputnik, ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν ενημερώνεται συνεχώς σχετικά με το τη διερεύνηση της τραγωδίας του Airbus Α321 (Πτήση 7Κ9268 της Kogalymania) το Σαββατοκύριακο. Αναφορά στον Πούτιν θα δώσει ο υπουργός Μεταφορών, Μαξίμ Σοκόλοφ, ο οποίος μόλις επέστρεψε από την Αίγυπτο και ηγείται της ερευνητικής επιτροπής.
"Αδύνατον το ρωσικό αεροσκάφος να συνετρίβη στον αέρα από τεχνικό ή ανθρώπινο λάθος"
Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της Kogalymania δήλωσε ότι μόνο μία «έξωθεν ενέργεια» μπορεί να εξηγήσει τη συντριβή. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι είναι αδύνατον το Airbus να διαλύθηκε στον αέρα εξαιτίας τεχνικής βλάβης ή σφάλματος του πιλότου και ότι η μοναδική δυνατή εξήγηση είναι «φυσικές ή μηχανικές ενέργειες».
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το πλήρωμα δεν είχε καμία επαφή με το έδαφος για να αναφέρει τυχόν προβλήματα στο αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Η αεροπορική εταιρεία δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει την ασφάλεια της πτήσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος διευκρινίζοντας ότι οι κινητήρες του αεροσκάφους είχαν ελεγχθεί στις 26 Οκτωβρίου χωρίς να διαπιστωθεί πρόβλημα και ότι κατά τις πέντε τελευταίες πτήσεις πριν από τη συντριβή το πλήρωμα δεν είχε αναφέρει κανένα τεχνικό πρόβλημα στο σχετικό βιβλίο, ενώ ένα χτύπημα στην ουρά του αεροσκάφους που χρονολογείτο από το 2001 είχε πλήρως επισκευασθεί.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την σύζυγο του συγκυβερνήτη, Natalya Trukhacheva, το αεροπλάνο παρουσίαζε σοβαρά τεχνικά προβλήματα.
«Παραπονέθηκε πριν την πτήση ότι η κατάσταση του αεροσκάφους δεν ήταν αυτή που θα επιθυμούσε», ανέφερε στο ρωσικό κανάλι NTV.
Υπενθυμίζεται ότι το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από το Σαρμ Ελ Σέιχ με προορισμό την Αγία Πετρούπολη το Σάββατο, στις 5:51 (τοπική ώρα). 22 λεπτά μετά την απογείωσή του χάθηκε η επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου, και διαπιστώθηκε πως το αεροσκάφος είχε ανέβει στα 31.000 πόδια. Ακολούθησε απότομη, σχεδόν κάθετη κάθοδος, με το αεροσκάφος να συντρίβεται τρία λεπτά μετά, χωρίς να υπάρξει σήμα κινδύνου.
Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας, Rosaviatsia, Αλεξάντρ Νεράντκο, έχει πει ότι όλα δείχνουν πως η καταστροφή της δομής του αεροπλάνου έλαβε χώρα στον αέρα, και μάλιστα σε μεγάλο ύψος. Πηγή του αιγυπτιακού στρατού δήλωσε ότι το αεροσκάφος έσπασε σε δύο κομμάτια.
Την ευθύνη έχει αναλάβει το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Σινά, ωστόσο οι ρωσικές και αιγυπτιακές αρχές θεωρούν ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς οι τρομοκράτες στην περιοχή εκτιμάται πως δεν διαθέτουν τον εξοπλισμό που θα επέτρεπε την κατάρριψη ενός επιβατηγού σε τέτοιο ύψος. Ωστόσο, δεν αποκλείεται, για παράδειγμα, μια έκρηξη βόμβας στο εσωτερικό του αεροπλάνου.