Φωκαΐδης: Αναβαθμισμένος ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου
<p>Ομιλία του στο Βερολίνο για τις προκλήσεις θαλάσσιας ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο</p>
Τον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου, αναλύοντας τις πρωτοβουλίες της Κυπριακής κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της δημιουργίας στρατηγικών σχέσεων με χώρες της Μέσης Ανατολής ανέδειξε ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χριστόφορος Φωκαϊδης σε ομιλία του με θέμα τις προκλήσεις θαλάσσιας ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνέδριο που διοργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (European Defence Agency/EDA) και το Eurodefense-Deutshcland στο Βερολίνο.
«Oι νέου τύπου απειλές στο τομέα της ασφάλειας, όπως η τρομοκρατία, η διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής και η πειρατεία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά χωρίς την ενεργό σύμπραξη των χωρών της περιοχής», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Υπουργός.
Ο ίδιος σε άλλο σημείο, τόνισε ότι «Η αντιμετώπιση της κλιμακούμενης ανθρωπιστικής κρίσης και της συνεπακόλουθης γεωμετρικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δυνατότητα μας να δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερότητας, ειρήνης και βιώσιμης ανάπτυξης στις χώρες προέλευσης των μεταναστών. Καμιά πολιτική δεν μπορεί να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα αν δεν αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του. Και αυτό προϋποθέτει τη συνέργεια όλων εκείνων των κυβερνήσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που παραμένουν δεσμευμένες στην κατεύθυνση της προαγωγής της ασφάλειας και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, όπως ειδικότερα του Ισραήλ και της Αιγύπτου.»
Αναφερόμενος στις νέες προοπτικές που δημιουργούνται στο τομέα της ενεργείας στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τον εντοπισμό σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην περιοχή, ο κ.Φωκαΐδης σημείωσε ότι αυτή η προοπτική μπορεί να καταστεί καταλύτης για τη μετατροπή της ευρύτερης περιοχής, από πηγή συγκρούσεων και απειλών σε περιοχή συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας ενώ την ίδια ώρα, συμπλήρωσε, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης. Δεν παρέλειψε δε να αναδείξει και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τουρκία σε αυτήν την προοπτική, με την προϋπόθεση όμως να επιδειχθεί από μέρους της η απαραίτητη πολιτική βούληση τερματισμού της κατοχής τμήματος εδαφών μιας κυριάρχου και ανεξαρτήτου χώρας-μέλους της ΕΕ.
Τέλος, ο κ. Φωκαΐδης αναφέρθηκε στης Κυπριακές πρωτοβουλίες στον τομέα Ερεύνης και Διασώσεως (SAR), που διέρχεται μέσα από την υπογραφή συμφωνιών αλλά και τη διεξαγωγή τακτικών διεθνών ασκήσεων. Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις διευκολύνσεις που παρέχει η Κύπρος στη ναυτική δύναμη της UNIFIL, την επιχειρησιακή διοίκηση της οποίας ασκεί αυτήν την περίοδο η Γερμανία.
Λ.Σ.Μ.