Συντριπτική νίκη της αντιπολίτευσης για την Μιανμάρ
<p>Παραδέχθηκε την ήττα το κυβερνών κόμμα</p>
Την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή παραδέχθηκε το κυβερνών κόμμα της Μιανμάρ (Βιρμανία) ενώ η αντιπολίτευση με επικεφαλής το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Κι φαίνεται ότι θα καταφέρει μια συντριπτική νίκη και θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας.
Θα πρόκειται για ιστορική νίκη, μετά από δύο και πλέον δεκαετίες δικτατορίας.
Ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία (NLD) κέρδισε 35 από τις 36 πρώτες έδρες βουλευτών που ανακοινώθηκαν σήμερα από την εκλογική επιτροπή. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, για την κάτω και την άνω Βουλή του εθνικού κοινοβουλίου, καθώς και για τις περιφερειακές συνελεύσεις, είναι πιθανό να απαιτήσει πολλές ώρες. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται έπειτα από ημέρες.
Το κυβερνών κόμμα, η Ένωση Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης (USDP), το οποίο δημιουργήθηκε από απόστρατους στρατηγούς για να εξασφαλίσει τη μετάβαση, παραδέχθηκε την ήττα του. «Χάσαμε» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Χτάι Οο, προεδρεύων του κυβερνώντος κόμματος.
Ο NLD υποστήριξε ότι σε εθνικό επίπεδο έχει κερδίσει πάνω από το 70% των εδρών. Στην έδρα του κόμματος στη Ρανγκούν η ατμόσφαιρα είναι γιορταστική. «Χρόνια περιμέναμε τα αποτελέσματα αυτά» λέει ο Θουζάρ, ο 42χρονος ιδιοκτήτης ενός καταστήματος κινητής τηλεφωνίας, αφού αγόρασε μια μπλούζα με τη φωτογραφία της «μητέρας Σου», όπως επονομάζουν πολλοί Βιρμανοί τη Αούνγκ Σαν Σου Κι.
«Πιστεύω πως ο λαός έχει ήδη μια ιδέα για τα αποτελέσματα, έστω κι αν δεν λέω τίποτε» είχε δηλώσει το πρωί η Σου Κι στη διάρκεια σύντομης δημόσιας εμφάνισής της από τον εξώστη των γραφείων του κόμματός της.
Η 70χρονη σήμερα «Κυρία», όπως την αποκαλούσε το στρατιωτικό καθεστώς κατά τη διάρκεια των ετών που την είχε θέσει σε κατ' οίκον κράτηση, παρέμεινε επιφυλακτική περιμένοντας τα πλήρη αποτελέσματα.
Σημειώνεται ότι οι πρώτες εκλογικές περιφέρειες που κέρδισε ο NLD βρίσκονται στην περιοχή της Ρανγκούν, που παραδοσιακά ψηφίζει NLD.
Η Αούγνκ Σαν Σου Κι, που αγωνίστηκε με όλες τις δυνάμεις για τη δημοκρατία στη χώρα της, τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό μετά τις εκλογές του 1990 οπότε το κόμμα της κέρδισε, όμως η στρατιωτική χούντα αγνόησε το αποτέλεσμα.