Νεκρός ο Τζιχαντιστής που βρίσκεται πίσω από την κατάρριψη του ρώσικου Airbus
<p>Nέα στοιχεία στο φως</p>
Ένα στέλεχος του αιγυπτιακού βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.), το οποίο σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές εμπλέκεται στη συντριβή του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους πριν από εννέα ημέρες στο Σινά, έπεσε νεκρό από πυρά αστυνομικών.
Ο Άσραφ Αλί Χασανάιν αλ Γαράμπαλι, ο οποίος εμφανίζεται από το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου ως «ένας από τους πιο επικίνδυνους τρομοκράτες» του βραχίονα του Ι.Κ. στη χώρα, φέρεται να είχε εμπλακεί στην απαγωγή και στον αποκεφαλισμό του Κροάτη Τόμισλαβ Σάλοπεκ, ο οποίος εργαζόταν για λογαριασμό γαλλικής εταιρείας τον Αύγουστο. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει ότι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με αστυνομικούς οι οποίοι προσπαθούσαν να τον συλλάβουν στην πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Χασανάιν ήταν ένα από τα πλέον καταζητούμενα στελέχη του αιγυπτιακού βραχίονα του Ι.Κ., της Άνσαρ Μπέιτ αλ Μάκντις, η οποία μετονομάστηκε τον Νοέμβριο του 2014 σε «Επαρχία του Σινά» του Ισλαμικού Κράτους.
Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τη συντριβή του αεροσκάφους που μετέφερε Ρώσους τουρίστες την 31η Οκτωβρίου στο Σινά, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 224 επιβαίνοντες σε αυτό, σε αντίποινα, όπως ανέφερε, για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία.
Αν και η Αίγυπτος δεν έχει εξάγει επισήμως συμπεράσματα καθώς η έρευνα για το συμβάν βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον έχουν ανακοινώσει πως θεωρούν ότι είναι «πολύ πιθανό» το Airbus να καταστράφηκε εξαιτίας βομβιστικής επίθεσης.
Ο Χασανάιν φέρεται, σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές, να σχεδίασε και να συμμετείχε στη διάπραξη της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του τότε υπουργού Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραήμ τον Μάιο του 2013, τη δολοφονία τουλάχιστον τριών αστυνομικών και πέντε δοκίμων αστυνομικών, αλλά και μια βομβιστική επίθεση εναντίον του ιταλικού προξενείου στο κέντρο του Καΐρου τον Ιούλιο, που είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος.
Άλλες ενέργειες η ευθύνη για τις οποίες προσάπτεται από τις αρχές στον Χασανάιν ήταν η απαγωγή και η δολοφονία ενός μηχανικού, υπηκόου των ΗΠΑ, πέρυσι σε ερημική περιοχή, αλλά και μια απόπειρα βομβιστικής επίθεσης εναντίον ενός αρχαίου ναού στο Λούξορ.
Η «Επαρχία του Σινά» έχει σκοτώσει εκατοντάδες αστυνομικούς και στρατιώτες αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι κι εξαπέλυσε ένα κύμα αιματηρής καταστολής εναντίον των υποστηρικτών του το καλοκαίρι του 2013.
Στο μεταξύ, η Μόσχα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχουν επιστρέψει στη Ρωσία ήδη 25.000 Ρώσοι υπήκοοι από τους περίπου 80.000 που παραθέριζαν στο Σαρμ ελ Σέιχ και άλλα θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας. Από τη δική του πλευρά το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι έχουν επιστρέψει 5.000 από τους περίπου 20.000 Βρετανούς τουρίστες που παραθέριζαν στην Αίγυπτο.