''Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ''
<p>Σύμφωνα με την Κομισιόν</p>
Την ουσιαστική πρόοδο στις «επείγουσες μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες» θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προϋπόθεση για να δώσει θετική εισήγηση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.
Ενώ για έξι χρόνια η Κομισιόν επαναλάμβανε στις ετήσιες εκθέσεις προόδου τη θετική εισήγησή της, κάνοντας θετική αποτίμηση της συνολικής προόδου της χώρας, φέτος αναφέρει πως «η ενταξιακή πορεία της χώρας βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι». Όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταθέτει για μετά τις εκλογές του Απριλίου την εισήγησή της αναγνωρίζοντας ότι η πολιτική κρίση του 2015, «η πιο σοβαρή πολιτική κρίση από το 2001», έφερε στην επιφάνεια τις συστημικές αδυναμίες της χώρας. Όπως σημειώνει η φετινή έκθεση προόδου, το σκάνδαλο των υποκλοπών, «στο οποίο φαίνεται να εμπλέκονται ανώτερα κυβερνητικά στελέχη», πιστοποιεί «παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων», «παρεμβάσεις στη δικαστική ανεξαρτησία, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τις εκλογές», καθώς και «διαφθορά».
Ωστόσο στην έκθεση υπογραμμίζεται πως τόσο η κυβέρνηση όσο και άλλοι πολιτικοί φορείς δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τις εν λόγω θεσμικές αδυναμίες, μετά τη μεσολάβηση του αρμόδιου για τη Διεύρυνση επιτρόπου, Γιοχάνες Χαν και τριών ευρωβουλευτών έτσι ώστε να επιλυθεί η κρίση, εφαρμόζοντας το μεταρρυθμιστικό πακέτο το οποίο παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως «πρέπει να επιλυθεί επειγόντως» και προσθέτει πως «οι σχέσεις με την Ελλάδα συνέχισαν να επηρεάζονται από το ζήτημα της ονομασίας». Η έκθεση επισημαίνει πως κατά την περίοδο στην οποία επικεντρώνεται η αξιολόγηση δεν πραγματοποιήθηκαν «επίσημες συνομιλίες για το θέμα αυτό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», ωστόσο αναφέρει πως «ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέλαβε την πρωτοβουλία να επισκεφθεί τα Σκόπια για πρώτη φορά σε 11 χρόνια».
Επιπλέον σημειώνεται, πως «με την ευκαιρία αυτή, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μια σειρά σημαντικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης», ενώ αναγνωρίζει πως «οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις συνεχίζονται κανονικά».
Τέλος, στην έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ αναφορά γίνεται στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η χώρα στη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η χώρα βρίσκεται στην οδό διέλευσης των μεταναστών από την Τουρκία και την Ελλάδα προς τη βόρεια Ευρώπη και ως εκ τούτου έχει γίνει πέρασμα για «πρωτοφανή αριθμό» μεταναστών. Συστήνεται λοιπόν στη χώρα κατά το επόμενο έτος να πάρει συγκεκριμένα μέτρα που σχετίζονται με την υποδοχή προσφύγων, την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων και την καταπολέμηση των διακινητών.