Σε δίκη παραπέμπεται η Λαγκάρντ
<p>Για το ρόλο της στην αποζημίωση περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί</p>
Ένα γαλλικό δικαστήριο παρέπεμψε την Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε δίκη για το ρόλο της στην αποζημίωση περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, είπε ο δικηγόρος της χθες.
Η υπόθεση, που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια τουλάχιστον, θα λάβει χώρα στο δικαστήριο που εκδικάζει υπουργούς για παράβαση καθήκοντος, είπε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.
Η Λαγκάρντ, που κατηγορείται για φερόμενη αμέλεια στην υπόθεση Ταπί ενώ ήταν υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση ενάντια της απόφασης, προσθέτοντας ότι συμφωνεί με την άποψη των εισαγγελέων ότι δεν υπάρχει βάσιμη κατηγορία εναντίον της.
"Η κυρία Λαγκάρντ θα ήθελε να ξαναεπιβεβαιώσει ότι έπραξε για το συμφέρον του κράτους της Γαλλίας και με πλήρη συμφωνία με τους νόμους", είπε σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο της.
Η απόφαση του δικαστηρίου χθες να την παραπέμψει σε δίκη ήταν αναπάντεχη, καθώς ο επικεφαλής εισαγγελέας της Γαλλίας είχε συστήσει το Σεπτέμβριο την παύση της δίωξης εναντίον της.
Μιλώντας στο Ρόιτερς για την παραπομπή, ο δικηγόρος της Ιβ Ρεπικέ είπε ότι "μια τέτοια απόφαση είναι ακατανόητη", και πρόσθεσε ότι "της έστειλα ένα μήνυμα, ήταν έκπληκτη και πολύ απογοητευμένη", εξηγώντας ότι η πελάτισσά του ήταν στην Ουάσιγκτον, έδρα του ΔΝΤ.
Η επίσημη έρευνα για φερόμενη αμέλεια της Λαγκάρντ, ξεκίνησε το 2014.
Η αιτία ανάγεται στο 1993, όταν ο Ταπί ισχυρίστηκε ότι το μερίδιό του σε εταιρεία αθλητικών ειδών, που πούλησε στην τράπεζα Credit Lyonnais, ξαναπουλήθηκε για πολύ μεγαλύτερο ποσό, και έτσι η τράπεζα τον είχε εξαπατήσει.
Το 2008, όταν η Λαγκάρντ ήταν υπουργός Οικονομικών επί θητείας του Νικολά Σαρκοζί, αποφάσισε να επιτρέψει διαιτησία στην αντιδικία του Ταπί με την Credit Lyonnais, μέρος της οποίας ήταν υπό την ιδιοκτησία του κράτους.
Το αποτέλεσμα ήταν να κερδίσει ο Ταπί - που είχε στενές σχέσεις με τον Σαρκοζί - την αποζημίωση 403 εκατομμυρίων ευρώ, που θα έπρεπε να καλυφθούν από μια κρατική οντότητα που είχε την ευθύνη να διευθετηθούν τα χρέη της τράπεζας.
Σύμφωνα με το δικαστήριο, η Λαγκάρντ θα έπρεπε ως υπουργός να προσβάλλει την απόφαση της διαιτησίας για την αποζημίωση, η οποία επέφερε τεράστιο κέρδος στον Ταπί αλλά ζημίωσε το δημόσιο. Η Λαγκάρντ έχει αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές, λέγοντας ότι έδρασε υπό τις εντολές του Σαρκοζί.
Η απόφαση διαιτησίας το 2008 ανατράπηκε φέτος τον Φεβρουάριο, μετά από μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες.
Νωρίτερα μάλιστα αυτό το μήνα ένα γαλλικό δικαστήριο απέρριψε την απαίτηση του Ταπί για περαιτέρω αποζημίωση άνω τους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, διατάζοντάς τον αντίθετα να επιστρέψει όλη την αποζημίωση που είχε πάρει.
"Καταστράφηκα", είπε ο Ταπί, "έχω πια καταστραφεί - πλήρως καταστραφεί. Δεν έχω πια τίποτα".
Ο Ταπί, μια έντονη προσωπικότητα ο οποίος έχει ήδη εκτίσει ποινή φυλάκισης για στημένους αγώνες ενώ ήταν πρόεδρος της μεγαλύτερης ομάδας της Γαλλίας, Olympique de Marseille, αγόρασε την εταιρεία αθλητικών ειδών στις αρχές της δεκαετίας του 90. Την πούλησε όμως σχετικά γρήγορα για να συγκεντρωθεί στην πολιτική του καριέρα, το 1994, ενώ η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο της Γαλλίας το 1995.
Οι επικριτές της Λαγκάρντ αναφέρονται στο ποινικό μητρώο του, λέγοντας ότι ακόμα και αν δεν είχε δόλο στις πράξεις της, δεν θα έπρεπε να αναλάβει το ρίσκο του να χρειαστεί το γαλλικό κράτος να αποζημιώσει κάποιον που είχε καταδικασθεί για ποινικό αδίκημα και ήταν και χρεωκοπημένος.
Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ επιβεβαίωσε την πεποίθησή του ότι η Λαγκάρντ μπορεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της αποτελεσματικά, είπε ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις.
Ο νυν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν συμφώνησε, λέγοντας στη Νέα Υόρκη ότι η Λαγκάρντ θα έπρεπε να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της στο ΔΝΤ γιατί "είναι αθώα μέχρι αποδείξεως του εναντίον", σύμφωνα με το νόμο.