Στη σύλληψη ενός φύλακα προχώρησαν την Τετάρτη οι αστυνομικές αρχές της Νέας Υόρκης, με την κατηγορία της κλοπής διαμαντιών αξίας πέντε εκατομμυρίων δολαρίων από ένα κοσμηματοπωλείο του Μανχάταν, τα οποία… πετάχτηκαν κατά λάθος στα σκουπίδια.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο φύλακας αφού μάζεψε τα διαμάντια από τα σκουπίδια, προσπάθησε να τα πουλήσει σε άλλο κοσμηματοπωλείο στο ίδιο κτήριο.

Ο 47χρονος Ουίλφρεντ Μαρτίνες, ο οποίος εργαζόταν στο εμπορικό κέντρο διαμαντιών, στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν, παρατήρησε στα σκουπίδια ξύλινα καφάσια. Μέσα σε αυτά βρήκε διαμάντια αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία είχαν εξαφανιστεί μυστηριωδώς από το κατάστημα διαμαντιών J. Birnbach, προκαλώντας σύγχυση στον ιδιοκτήτη.

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος είπε στην αστυνομία πως υποψιαζόταν ότι τα διαμάντια εκλάπησαν, καθώς άφηνε συχνά ξεκλείδωτο το χρηματοκιβώτιο μέσα στο οποίο τα κρατούσε, για ευκολότερη πρόσβαση κατά τη διάρκεια των ωρών λειτουργίας του καταστήματος.

Όπως ανέφερε στις αρχές, έκρυψε τα διαμάντια σε τρία ξύλινα κουτιά και τα τοποθέτησε στο χρηματοκιβώτιο στις 24 Νοεμβρίου, αλλά για δύο εβδομάδες δεν είχε παρατηρήσει ότι έλειπαν, καθώς σπανίως εμπορευόταν τόσο ακριβά πετράδια.

Αν και δεν υπήρχε καμιά ένδειξη ότι έγινε διάρρηξη, την Τετάρτη το μυστήριο λύθηκε.
Οι εργάτες οι οποίοι ανακαίνιζαν το εσωτερικό του καταστήματος πέταξαν τα κουτιά χωρίς να αντιληφθούν ότι περιείχαν διαμάντια, ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών Ρόμπερτ Μπόις.
Ο Μαρτίνες είδε τα κουτιά, τα πήρε στην τουαλέτα του καταστήματος και τοποθέτησε τα διαμάντια σε ένα μόνο κουτί, πριν φύγει από το κατάστημα έχοντάς το μαζί του, ανέφερε ο Μπόις.
Πλάνα από κάμερες ασφαλείας απεικονίζουν τον Μαρτίνες να πωλεί κάποια από τα διαμάντια σε άλλο κοσμηματοπώλη στο ίδιο κτήριο, όμως κράτησε για τον εαυτό του ένα διαμάντι 17 καρατίων, αξίας 3,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ομολόγησε την κλοπή
Με δήλωση του στην αστυνομία, ο φύλακας ομολόγησε την κλοπή ενώ οι αρχές εντόπισαν τους πολύτιμους λίθους.