Μια Ελβετίδα, η οποία ζει εδώ και πολλά χρόνια στο Τιμπουκτού του Μαλί και είχε απαχθεί από τζιχαντιστές το 2012, έπεσε για δεύτερη φορά θύμα απαγωγής, τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή.

Αυτή είναι η πρώτη απαγωγή υπηκόου δυτικής χώρας στο Μαλί, έπειτα από εκείνη των δημοσιογράφων του ραδιοφωνικού σταθμού RFI, Ζισλέν Ντιπόν και Κλοντ Βερλόν, που δολοφονήθηκαν από τους δράστες στις 2 Νοεμβρίου 2013 στο Κιντάλ, στα βορειοδυτικά της χώρας.

Μία πηγή στις υπηρεσίες ασφαλείας του Μαλί ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας ένοπλοι άνδρες πήγαν στο σπίτι της Μπεατρίς Στόκλι. "Ήταν ένοπλοι. Της χτύπησαν την πόρτα, εκείνη άνοιξε και έφυγαν μαζί της", είπε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας επιβεβαίωσε την απαγωγή της Στόκλι, υπογραμμίζοντας ότι για λόγους ασφαλείας της απαχθείσας δεν πρόκειται να δώσει καμία άλλη πληροφορία.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την απαγωγή.

Στα μέσα Δεκεμβρίου στο Τιμπουκτού δολοφονήθηκαν τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας δημοσιογράφος του χριστιανικού ραδιοφωνικού σταθμού Tahanite ("Ευσπλαχνία" στην τοπική γλώσσα).

Η Στόκλι είχε απαχθεί τον Απρίλιο του 2012 από την ισλαμιστική οργάνωση Ανσάρ Ντιν του Τουαρέγκ φυλάρχου Ιγιάντ Αγκ Γάλι που τότε είχε υπό τον έλεγχό του το Τιμπουκτού. Αφέθηκε όμως ελεύθερη δέκα ημέρες αργότερα, μετά τη μεσολάβηση της κυβέρνησης της Μπουρκίνα Φάσο στην υπόθεση. Παρά την περιπέτειά της η Ελβετίδα αρνήθηκε να φύγει από την πόλη όπου ζει εδώ και πολλά χρόνια.

Πολλοί ξένοι έχουν απαχθεί τα τελευταία χρόνια στο Μαλί από διάφορες οργανώσεις αλλά μόνο δύο παραμένουν σήμερα όμηροι: ένας Νοτιοαφρικανός και ένας Σουηδός, τους οποίους κρατάει η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi) από το 2011.