Οι δικαστικές αρχές της Σουηδίας δεν πρόκειται να ξεκινήσουν έρευνα σε βάρος της αστυνομίας, που παραδέχτηκε ότι απέκρυψε μια σειρά καταγγελιών για σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον νεαρών γυναικών σε ένα μουσικό φεστιβάλ στη Στοκχόλμη. Οι αποκαλύψεις αυτές έγιναν μετά το σάλο που προκάλεσε η αδράνεια της αστυνομίας της Κολονίας, στη δυτική Γερμανία, απέναντι στις επιθέσεις εναντίον εκατοντάδων γυναικών τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς.

"Οι πληροφορίες με βάση τις οποίες αξιωματικοί της αστυνομίας αμέλησαν να καταχωρήσουν τις καταγγελίες, να τις ερευνήσουν ή να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους δράστες είναι τόσο ασαφείς που δεν επιτρέπουν" την άσκηση ποινικής δίωξης, εξήγησε με ανακοίνωσή του ο εισαγγελέας Ματς Όχλουντ.

Οι επιθέσεις αυτές έγιναν το 2014 και το 2015 κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ "We Are Sthlm", της μεγαλύτερης μουσικής εκδήλωσης στην Ευρώπη που απευθύνεται σε εφήβους. Καταγγέλθηκαν συνολικά 38 επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και δύο βιασμοί, και πολλοί ύποπτοι συνελήφθησαν, όμως ο ακριβής αριθμός τους δεν έχει εξακριβωθεί.

Η Dagens Nyheter, η εφημερίδα που αποκάλυψε το σκάνδαλο, υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι από τους δράστες ήταν ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες. Το ρεπορτάζ επικαλείται μια έκθεση της αστυνομίας που κάνει λόγο για "υποψίες" σε βάρος μιας ομάδας περίπου 50 Αφγανών εφήβων.