Ειλημμένη φαίνεται πως είναι η απόφαση των Βρυξελλών για κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν στην Ευρώπη απόρροια της ανεξέλεγκτης εισροής προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών, όπως επισημαίνει την Παρασκευή το Associated Press.

Το πρακτορείο επικαλείται μυστικό έγγραφο της ΕΕ στο οποίο επισημαίνεται η ιστορική απόφαση. Σύμφωνα με το έγγραφο πολιτικοί κύκλοι της Ε.Ε. είναι έτοιμοι να κάνουν χρήση ενός ειδικού, έκτακτου μηχανισμού που υπάρχει στην εν λόγω συμφωνία και να επαναφέρουν το σύστημα των ελέγχων, ιδιαίτερα εάν η Ελλάδα δεν κατορθώσει να συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις των ετέρων της στο συγκεκριμένο θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αναγνώρισαν ότι η συνολική λειτουργία της Σένγκεν βρίσκεται σε κίνδυνο και ζήτησαν από την Ελλάδα να κάνει περισσότερες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση.

Αβραμόπουλος: "Δεν προβλέπεται καμία αποβολή χώρας από την Σένγκεν"

Την ίδια στιγμή, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με δημοσιεύματα που επαναφέρουν θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, δειέψευσε εκ νέου πως υπάρχει κίνδυνος αποβολής μίας χώρας από τη Συνθήκη, εν προκειμένω της Ελλάδας.

«Σήμερα το Συμβούλιο υιοθέτησε (όπως ήταν και αναμενόμενο!) τις συστάσεις για να βελτιωθούν οι ελλείψεις και αδυναμίες στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας –που είναι και τα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν.

Από τη στιγμή που διαπιστώθηκαν αυτές οι αδυναμίες ξεκίνησε μια διαδικασία -η οποία αποβαίνει στη προστασία της ζώνης Σένγκεν μέσω της εφαρμογής των κανόνων. Δεν είναι απαραίτητο ότι αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει στο άρθρο "26" βάσει του οποίου θα μπορεί να ληφθεί απόφαση για να συνεχίσουν να ισχύουν οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ χωρών Σένγκεν, όπως συμβαίνει ήδη στη Γερμανία και στην Αυστρία για παράδειγμα.

Δεν προβλέπεται αποβολή από τη ζώνη Σένγκεν. Αντί να εστιάζουμε στη κινδυνολογία, μπορούμε να διαπιστώσουμε τα θετικά βήματα στα οποία κάνουν αναφορά και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Επιτροπής. Υπάρχει σαφής επιτάχυνση από την ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει κάθε δυνατή στήριξη για να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες που σχετίζονται και με τη μεταναστευτική πίεση. Όλοι δουλεύουμε για τον ίδιο σκοπό: να αποκατασταθεί η ομαλή και η πλήρης λειτουργία της ζώνης Σένγκεν και να διαφυλαχθεί η ελεύθερη μετακίνηση».