Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι προειδοποίησε σήμερα την Αίγυπτο ότι διακυβεύεται η φιλία των δύο χωρών στην έρευνα για τον βασανισμό και τον θάνατο ενός Ιταλού φοιτητή στο Κάιρο, την ημέρα που το θύμα κηδεύτηκε στο Φιουμιτσέλο, την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Μια ομάδα Ιταλών ερευνητών βρίσκεται στην Αίγυπτο εδώ και μία εβδομάδα, προκειμένου να χυθεί φως στις συνθήκες υπό τις οποίες βρήκε τον θάνατο ο Τζούλιο Ρετζένι, 28 ετών, που είχε εξαφανιστεί την 25η Ιανουαρίου στο Κάιρο και η σορός του ανακαλύφθηκε την 3η Φεβρουαρίου σε μια τάφρο.

«Προς το παρόν, λαμβάνουμε όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουμε κι έχουμε απαιτήσει όλα τα στοιχεία να τεθούν στο τραπέζι, ώστε να εξακριβωθεί η αλήθεια και να συλληφθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι» για τη δολοφονία του νεαρού Ιταλού, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας στη δημόσια ραδιοφωνία RAI.

«Πρόκειται για ένα τραγικό συμβάν. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του Τζούλιο και επαναλαμβάνω αυτό στο οποίο επιμείναμε μιλώντας στους Αιγύπτιους: η φιλία είναι πολύτιμη, αλλά δεν είναι δυνατή παρά μόνο όταν υπάρχει αλήθεια», είπε ο Ματέο Ρέντσι.

Μεταπτυχιακός φοιτητής του βρετανικού πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, ο Ρετζένι έκανε έρευνα στην Αίγυπτο με αντικείμενο τα εργατικά κινήματα. Σύμφωνα με τη νεκροψία / νεκροτομή, ο νεαρός είχε υποστεί πολλαπλά κατάγματα, είχε δεχθεί επανειλημμένα χτυπήματα, είχε καψίματα και εγκαύματα και του είχαν βγάλει όλα τα νύχια από άκρα του.

Στην Ιταλία, σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε διπλωματικούς κύκλους στην Αίγυπτο, ελάχιστες αμφιβολίες υπάρχουν ότι πρόκειται για μια υπόθεση αστυνομικής βαρβαρότητας: στη χώρα της Μέσης Ανατολής, οι αυθαίρετες συλλήψεις και τα βασανιστήρια αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο.

Αλλά ο Αιγύπτιος υπουργός Εσωτερικών Μάγκντι Άμπντελ Γάφαρ απορρίπτει κατηγορηματικά «τις φήμες» περί αυτού και διαβεβαιώνει ότι ο Ρετζένι δεν είχε συλληφθεί.Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, οι Ιταλοί ερευνητές που βρίσκονται στο Κάιρο ανέκριναν χθες Πέμπτη έναν Αιγύπτιο ο οποίος είχε καταθέσει πως είδε έναν ξένο να συλλαμβάνεται και να οδηγείται σε ένα όχημα της αστυνομίας κοντά στο ακίνητο όπου διέμενε ο Τζούλιο Ρετζένι, περίπου την ώρα που ο νεαρός εξαφανίστηκε χωρίς ίχνος.

Στο Φιουμιτσέλο, οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες. Μια επιμνημόσυνη τελετή έγινε το απόγευμα σε ένα γυμνάσιο. Δεκάδες οικείοι και φίλοι του Ρετζένι από την Ιταλία και άλλες χώρες ταξίδεψαν εκεί για την κηδεία και για να τιμήσουν τη μνήμη του. Η κηδεία, στην οποία ήταν παρόντες ιερωμένοι και των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, ανάμεσά τους και ένας ανώτερος κόπτης κληρικός, έγινε με έξοδα της οικογένειας του θύματος, που απέρριψε την προσφορά να γίνει δημοσία δαπάνη. Η οικογένεια ζήτησε από τα ΜΜΕ να κρατήσουν απόσταση από την τελετή σεβόμενα τον ιδιωτικό της χαρακτήρα.

Τόσο το αντικείμενο της έρευνας του Ρετζένι όσο και το γεγονός πως είχε γράψει άρθρα με τα οποία επέκρινε τις αιγυπτιακές αρχές έδωσαν τροφή στις υποψίες πως η δολοφονία του διαπράχθηκε από στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν «εξαφανιστεί» μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2013.