Οι αρχές ερεύνησαν στην οικία του πρώην προέδρου του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας Ζαν-Μαρί Λεπέν σήμερα στο πλαίσιο της εξέτασης μιας καταγγελίας σχετικά με τους μισθούς των βοηθών των βουλευτών του Εθνικού Μετώπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγή που πρόσκειται στις έρευνες.

Η αστυνομία διεξήγαγε έρευνες στην ιδιοκτησία της οικογένειας Λεπέν στο Σεν- Κλουντ, στην περιοχή του Παρισιού, όπου βρίσκονται η κατοικία του και το γραφείο του, όπως επίσης και το γραφείο του ιδιαίτερου γραμματέα του, Ζεράλντ Γκερέν.

«Ναι, διεξήχθη μία έρευνα, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Ψάχνουν εξονυχιστικά τα πάντα», ιδίως «τους υπολογιστές» δήλωσε λίγο νωρίτερα ο Λεπέν στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι έρευνες αυτές έγιναν στο πλαίσιο μιας προκαταρκτικής έρευνας που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015 από τη γαλλική Δικαιοσύνη έπειτα από μία καταγγελία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στο στόχαστρο των αρχών βρίσκονται οι μισθοί που καταβάλλονται σε 20 βοηθούς βουλευτών του Εθνικού Μετώπου στο Κοινοβούλιο του Στρασβούργου, τα ονόματα των οποίων συμπεριλαμβάνονται επίσης στο οργανόγραμμα του κόμματος της γαλλικής ακροδεξιάς, γεγονός που γεννά υποψίες ότι είναι επιφορτισμένοι και με άλλα καθήκοντα επιπλέον αυτών του Κοινοβουλίου, αν και πληρώνονται από το θεσμό αυτό.
Για παράδειγμα, ο Ζεράλντ Γκερέν εμφανιζόταν να διατελεί βοηθός του Ζαν-Μαρί Λεπέν στο οργανόγραμμα του κόμματος και παράλληλα βοηθός της ευρωβουλευτού του FN Μαρί-Κριστίν Αρνοτού στο ευρωκοινοβούλιο.

Ο Ζαν Μαρί Λεπέν, ηλικίας 87 ετών, επιβεβαίωσε ότι αναγκάστηκε να αλλάξει το πρόγραμμά του λόγω των ερευνών, καθώς έπρεπε να παρουσιαστεί σήμερα το απόγευμα σε δικαστήριο του Παρισιού όπου εκδικάζεται μία υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης κατά του σοσιαλιστή πρώην υπουργού Αρνό Μοντεμπούρ, που τον κατηγόρησε ότι έπλεξε «το εγκώμιο της Γκεστάπο».

«Υποχρεώθηκαν να μην παραστώ στην ακροαματική διαδικασία του δικαστηρίου σας σήμερα λόγω μιας νέας έρευνας που μόλις ξεκίνησε στην οικία μου στο Σεντ Κλουντ» επισήμανε σε ένα μήνυμα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο περιήλθε στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο δικηγόρος του Λεπέν κατήγγειλε μία έρευνα που διεξήχθη σε συνθήκες «πλήρους αδιαφάνειας» και «υπό καθεστώς έντασης».
«Δεν γνωρίζουμε τι μας προσάπτουν» τόνισε ο ίδιος.