Ο έντονος δημόσιος διάλογος που γίνεται στην Ελλάδα για την καύση των νεκρών και την κατηγορηματική αντίθεση της Εκκλησίας (η οποία όμως δηλώνει ότι ο κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος των πράξεων και επιλογών του, αλλά δεν μπορεί να απαιτεί την "συμπόρευση" της Εκκλησίας σε αυτές), έχει πολλές πτυχές και μια από αυτές είναι το κατά πόσο η όλη διαδικασία σέβεται το νεκρό.

Από τη γειτονική Ιταλία λοιπόν, μας έρχεται μια εντυπωσιακή σε εικόνα και σε προεκτάσεις είδηση. Συγκεκριμένα ο αποκαλούμενος "βασιλιάς του καφέ", Ρενάτο Μπιαλέτι, ο οποίος πέθανε πρόσφατα στα 93 του, είχε διαλέξει να αποτεφρωθεί. Και η οικογένεια του για να τον τιμήσει (;) έβαλε τις στάχτες του σε μια τεφροδόχο σε σχήμα... τεράστιας καφετιέρας εσπρέσο. Η καφετιέρα μεταφέρθηκε στην εκκλησία, στην πόλη Καζάλε Κόρτε Σέρο στο Πεδεμόντιο, για να γίνει η εξόδιος ακολουθία, και στη συνέχεια τοποθετήθηκε στον οικογενειακό τάφο, στην κοντινή πόλη Ομέγκνα κοντά στη λίμνη Ματζόρε.

Η εικόνα μιας τεφροδόχου-καφετιέρας σε μια εκκλησία (καθολική) σίγουρα θα προβληματίσει το κοινό, καθώς η επιλογή αρχίζει να θυμίσει διαφημιστικό τρικ. Ο Μπιαλέτι βέβαια είχε ταυτιστεί με αυτή την καφετιέρα την οποία είχε σχεδιάσει ο πατέρας του και ο ίδιος είχε πετύχει να την κάνει διάσημη ως προϊόν. Σήμερα η μάρκα Μπιαλέτι και οι αλουμινένιες καφετιέρες εσπρέσο χειρός βρίσκονται σε εκατομμύρια σπίτια και ο ίδιος ο Ρενάτο με το εντυπωσιακό μουστάκι του, ως σκίτσο, ήταν το σύμβολο της διαφημιστικής καμπάνιας για πολλά χρόνια.

Πηγή ikivotos.gr