Ο Τσίπρας χάνει τη μάχη και με το προσφυγικό
<p>Τι γράφει ο αυστριακός Τύπος για τις εξελίξεις στο καυτό μέτωπο του μεταναστευτικού</p>
Τους λόγους της έχει η Μέρκελ που απορρίπτει κατηγορηματικά ένα Plan B για τους πρόσφυγες, επισημαίνει η αυστριακή οικονομική εφημερίδα "Wirtschaftsbllatt" υπογραμμίζοντας πως την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος προσπαθεί να στηρίξει με επιχειρήματα το Plan A για τους πρόσφυγες, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, γίνεται όλο και πιο νευρικός.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, γίνεται όλο και πιο νευρικός. Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος κατά την συνάντησή τους με τον Έλληνα πρωθυπουργό τόνισαν ότι η Αθήνα θα πρέπει να παραμείνει στη Σένγκεν αλλά και στη ζώνη του ευρώ. Όμως, μέχρι το Μάρτιο η Ελλάδα πρέπει να έχει έτοιμα τα κέντρα καταγραφής των προσφύγων καθώς επίσης να μπορεί να εγγυηθεί κατά 100% την καταγραφή των προσφύγων», υποστηρίζει η εφημερίδα.
Κι ενώ η Ελλάδα γίνεται όλο και πιο νευρική, όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα, η Μέρκελ έχει απορρίψει κατηγορηματική το Plan B για το προσφυγικό (που στηρίζει η ομάδα Βίζενγκραντ) για δύο λόγους: Πρώτον, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν βλέπει άλλο σχέδιο που να είναι αποτελεσματικό σε ότι αφορά το προσφυγικό και δεύτερον, δεν θέλει να αποδυναμώσει τα επιχειρήματά της για το Plan Α, που εξαρχής είχε στηρίξει ενόψει δύο σημαντικών ευρωπαϊκών συνόδων. Μία αλλαγή στη στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου την παραμονή της έκτακτης συνόδου για το προσφυγικό -6 Μαρτίου- με την συμμετοχή της Τουρκίας αλλά και της Συνόδου Κορυφής της Ευρώπης που έχει προγραμματιστεί στις 17 και 18 Μαρτίου, όπου αναμένεται να ληφθούν τελικές αποφάσεις, θα ήταν ριψοκίνδυνη.
Την ίδια ώρα, στην Αυστρία η προσφυγική κρίση έχει εκτινάξει το ακροδεξιό κόμμα, δύο μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στο πολιτικοοικονομικό περιοδικό «Προφίλ», το ποσοστό του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος Ελευθερίας (FPÖ) αποσπά 32%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κόμμα της αυστριακής αντιπολίτευσης, το οποίο έχει διευρύνει το προβάδισμα που διατηρεί εδώ και μήνες στις δημοσκοπήσεις. Αντιθέτως, τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό και το κεντροδεξιό Λαϊκό, ακολουθούν με ποσοστά που υπολείπονται αρκετά εκείνου των Ελευθέρων, με το Λαϊκό Κόμμα να βρίσκεται στο 24% και τους Σοσιαλδημοκράτες στο 23%, ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι με ποσοστό 12% και το κόμμα ΝΕΟΣ με 8%.
Στην ερώτηση: «Ποιος είναι ο κατάλληλος καγκελάριος», ο αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, προηγείται με ποσοστό 22% που είναι βελτιωμένο κατά τρεις μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του «Προφίλ». Ακολουθούν ο σημερινός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, με 17% και ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Ράινχολντ Μιτερλένερ, με 15%.
Η αρχηγός των Πράσινων Εύα Γκλαβίσνιγκ εμφανίζεται με ποσοστό 6% και ο αρχηγός του ΝΕΟΣ Ματίας Στρολτς με 5%.
Ο Αυστριακός καγκελάριος αφού σκλήρυνε την στάση του για το προσφυγικό βρίσκεται την τελευταία εβδομάδα στο στόχαστρο των Ευρωπαίων ηγετών. Η απόφασή του να συνταχθεί ουσιαστικά με την ομάδα «Βίζενγκραντ» - Ουγγαρία, Σλοβακία, Πολωνία και Τσεχία- επιβάλλοντας στην πατρίδα του «προσφυγικό πλαφόν» σε ημερήσια βάση εξόργισε το Βερολίνο.
Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ εξαπέλυσε σήμερα δριμύτατη κριτική σε βάρος του Βέρνερ Φάιμαν επισημαίνοντας σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα "Bild" ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να αποδεχτεί την πολιτική της Αυστρίας για το προσφυγικό. «Ο Γερμανός υπουργός θέτει τελεσίγραφο στην Ε.Ε.», γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ σχολιάζοντας την λεκτική επίθεση του Μεζιέρ έναντι της Βιέννης.