Κατά του αυθαίρετου κλεισίματος των συνόρων της κάθε ευρωπαϊκής χώρας η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ
<p>Κάλεσμα ενότητας από τον Φίλιπο Γκράντι</p>
«Η Ευρώπη θα πρέπει να αποφύγει τις διχαστικές αντιδράσεις, όπως το αυθαίρετο κλείσιμο των συνόρων, οι οποίες εγκυμονούν τον κίνδυνο μετατροπής των κρατών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως η Ελλάδα, σε αχανή στρατόπεδα προσφύγων». Aυτά δηλωσε στις Βρυξέλλες προς τους εκπροσώπους του Τύπου ο νέος επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι, σε σχέση με την προσφυγική κρίση και τον τρόπο αντιμετώπισής της. Ο Γκράντι τονίζει επίσης ότι «η Ευρώπη μπορεί να λύσει το μεταναστευτικό μόνο εάν μείνει ενωμένη και αν τα κράτη μέλη της συνεργαστούν», ενώ σε σχέση με την ενίσχυση της χρηματοδότησης της Αθήνας, σημειώνει ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι η Ελλάδα δεν θα μετατραπεί στο μεγαλύτερο στρατόπεδο προσφύγων στην Ευρώπη.
Συνεχίζοντας ο Γκράντι αναφέρει ότι κατανοεί τις πιέσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και αναγνωρίζει ότι η πολιτική των ανεξέλεγκτων ροών (wave-through) πρέπει να σταματήσει. Εντούτοις θεωρεί ότι η καλύτερη λύση είναι να παραμείνουν τα σύνορα ανοικτά, να γίνει διαχείριση των ροών και να εφαρμοστεί το σχέδιο μετεγκατάστασης.
Ο Επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μιλά επίσης και για τα επιπλέον χρήματα που θα απαιτηθούν αν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας κλείσουν σε πιο μόνιμη βάση, από τη στιγμή που τα περισσότερα από τα 80 εκατομμύρια ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την Ελλάδα θα πρέπει να δαπανηθούν για τη στέγαση των προσφύγων για μια χρονική περίοδο μηνών και όχι ημερών, προσθέτοντας ότι ο ΟΗΕ αποθάρρυνε την Ελλάδα από το να δημιουργήσει μεγάλους προσφυγικούς καταυλισμούς.
Ολοκληρώνοντας, ο Γκράντι σημειώνει ότι ο αριθμός των προσφύγων που καλείται να διαχειριστεί η Ευρώπη είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με τις χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στον πόλεμο στη Συρία, όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Τουρκία, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη οι περισσότεροι πόροι και ο μεγαλύτερος χώρος που διαθέτει η Ευρώπη, ενώ πιστεύει και αυτός, όπως και η Γερμανίδα Καγκελάριος, ότι το κλειδί για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών είναι η υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας, δηλώνοντας, ωστόσο, απογοητευμένος από τη μεγάλη καθυστέρηση από πλευράς της Ευρώπης στη διάθεση των 3 δις ευρώ που έχει υποσχεθεί στην Τουρκία.