Το 74% των Ρώσων θα επανεξέλεγε πρόεδρο τον Πούτιν
<p>Σύμφωνα με δημοσκόπηση της VTsIOM</p>
Η υποστήριξη της κοινής γνώμης προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν για να υπηρετήσει άλλη μια θητεία ως πρόεδρος έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδό της εδώ και τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Το 74% των Ρώσων θα επανεξέλεγε πρόεδρο τον Πούτιν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της VTsIOM.
Ο Πούτιν κυριαρχεί στα κρατικά μέσα στη Ρωσία και αναμένεται ευρέως πως θα είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2018. Αν κερδίσει, θα είναι η τέταρτη προεδρική θητεία του.
Έχει εκμεταλλευθεί τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Ρωσία για να αυξήσει τη δημοτικότητά του και το μήνυμά του πως η Ρωσία είναι ξανά μια υπολογίσιμη δύναμη στην παγκόσμια σκηνή έχει απήχηση στους ψηφοφόρους.
H VTsIOM ανέφερε πως τα ποσοστά αποδοχής του Πούτιν έχουν αυξηθεί μεταξύ πολλών κοινωνικών ομάδων, περιλαμβανομένων και των νέων. Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης πως η υποστήριξη προς τον Πούτιν έχει αυξηθεί απότομα τα τελευταία χρόνια: το 2012, στην ίδια σειρά δημοσκοπήσεων, μόνο το 40% των Ρώσων δήλωναν ότι θα ψήφιζαν τον ρώσο ηγέτη.
"Ακόμα και μεταξύ εκείνων που πιστεύουν πως ο πρόεδρος δεν έχει εκπληρώσει ακόμη πολλές από τις προεκλογικές υποσχέσεις του, το 70% είναι πρόθυμο να υποστηρίξει τον Πούτιν", αναφέρεται σε ανακοίνωση της VTsIOM που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της.
Μια ανεξάρτητη ρωσική εταιρία δημοσκοπήσεων, το Levada Center, δίνει στον Πούτιν παρόμοια ποσοστά. Φιλελεύθεροι πολιτικοί της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως τα ποσοστά είναι διογκωμένα λόγω του ότι η κρατική τηλεόραση, απ΄όπου ενημερώνονται οι περισσότεροι Ρώσοι, δίνει ευρεία κάλυψη στον Πούτιν ενώ εκείνους ως επί το πλείστον τους αγνοεί.
Αν ο Πούτιν κερδίσει τις εκλογές του 2018, θα έχει το δικαίωμα να παραμείνει πρόεδρος μέχρι το 2024. Μέχρι τότε θα είναι πάνω από 70 χρονών και θα προσκρούσει στο συνταγματικό όριο που του απαγορεύει να υπηρετήσει περισσότερες από δύο συνεχόμενες θητείες.
Μετά τις πρώτες δύο θητείες του ως πρόεδρος, ο Πούτιν παραμέρισε το 2008 για να γίνει πρόεδρος ο προστατευόμενός του Ντμίτρι Μενβέντεφ προτού επιστρέψει στο Κρεμλίνο το 2012.