Η ισπανική εφημερίδα El Pais κάνει λόγο για χάος και αυτοσχεδιασμό την πρώτη μέρα συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, τονίζοντας ότι παρά τους ελέγχους της Frontex και του ελληνικού Λιμενικού περισσότεροι από 870 μετανάστες κατάφεραν να προσεγγίσουν τα ελληνικά νησιά.

"Οι ελληνικές αρχές πρέπει να παραδεχτούν ότι το σύμφωνο μετανάστευσης Τουρκίας-ΕΕ δεν μπορεί να εφαρμοστεί μέσα σε 24 ώρες, και αφου αυτό δεν είναι δυνατό, έτσι προχώρησαν σε αυτοσχεδιασμό και οδηγήθηκαν σε χάος τις πρώτες ώρες της συμφωνίας, που χαρακτηρίζεται από την άφιξη των νέων προσφύγων και εκκένωση με την ηπειρωτική χώρα των περισσότερων από αυτές που υπάρχουν στα νησιά, για να δημιουργηθεί χώρος για τους νεοεισερχόμενους. Παρά τους ελέγχους Frontex και Ελληνική ακτοφυλακή, και την ίδια την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, πάνω από 870 πρόσφυγες έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από την επαγρύπνηση Κυριακή στο Αιγαίο. Δύο κορίτσια πνίγηκαν στη Ρόδο και δύο άνδρες έχασαν τη ζωή τους όταν το σκάφος τους να φτάσουν Λέσβο."

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, είπε υπουργικό συμβούλιο του αυτό το Σαββατοκύριακο ότι η χώρα είναι έτοιμη να επιστρέψει από την πρώτη μέρα στην Τουρκία «παράτυπους μετανάστες» -έτσι ονομάζεται η συμφωνία, δεν υπάρχει γενική αναφορά των "προσφύγων" - κυβερνητικές πηγές ιδιωτικά έδειξαν σκεπτικισμό τους. Οι κύριες ενδιαφερόμενες τον δρόμο της επιστροφής αλλοδαπών δική του ερμηνεία της κατηγορίας "παράνομος μετανάστης" και η διαφοροποίηση των Συρίων από άλλους αλλοδαπούς αμφιβολίες, όπως αναφέρεται ρητά στο έγγραφο που υπεγράφη την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Είναι αναμενόμενες αποδόσεις, ένα έργο στο οποίο συνεργάζονται οκτώ πλοία της Frontex (Ευρωπαϊκός οργανισμός ελέγχου των συνόρων) με χωρητικότητα 300-400 άτομα η κάθε μία, ξεκινώντας στις 4 Απριλίου. "Ένα σχέδιο όπως αυτό δεν μπορεί να ξεκινήσει μέσα σε 24 ώρες, αλλά θα εκπληρώσει όλες τις υποσχέσεις," είπε ο εκπρόσωπος για τη μεταναστευτική πολιτική της εκτελεστικής εξουσίας, Γιώργος Κυρίτσης, αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Χωρίς προσωπικό

Στη Λέσβο, περιμένουν με ανυπομονησία επιπλέον προσωπικό, όπως έχουν υποσχεθεί οι Βρυξέλλες (4.000 ειδικοί σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, 2.300 σύμφωνα με τον Ελληνα πρωθυπουργό).

Όπως σημειώνει πηγή στην αστυνομία στη Μυτιλήνη, που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα, «η συμφωνία τίθεται σήμερα σε ισχύ, όμως δεν μπορούμε να την εφαρμόσουμε μόνοι μας, ούτε ξέρουμε πώς θα γίνει πρακτικά.

«Περιμένουμε το προσωπικό που μας έχουν υποσχεθεί προκειμένου να γίνει γρήγορη και αποτελεσματική διαχείριση των αιτήσεων ασύλου και γι' αυτή τη διαδικασία λείπουν μεταφραστές, δικηγόροι και αστυνομικοί», αναφέρει.

Την αποδιοργάνωση επιβεβαιώνουν και δύο εργαζόμενοι του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που σημειώνουν ότι «γίνονται συνεχείς αλλαγές σχεδίων και οδηγιών, με τρόπο που κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς να κάνει».

Σήμερα το πρωί στα λιμάνια του Πειραιά και της Ελευσίνας έφθασαν περίπου 2.000 άτομα, ενώ το Tera Jet βρίσκεται στη Λέσβο για να παραλάβει ακόμη 1.600 πρόσφυγες εντός της ημέρας. Την Κυριακή, περίπου 1.500 πρόσφυγες έφθασαν στα ελληνικά νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο), εκ των οποίων περισσότεροι από 800 μόνο στη Μυτιλήνη.  

Η διαδικασία της μεταφοράς των προσφύγων αποκαλύπτει το χάος

Το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, μόνο οι Σύριοι εμφανίζονται ως υποψήφιοι δεν πτόησε όπως αναφέρει η El Pais τέσσερα κορίτσια της Σομαλίας.

"Η χώρα μας δεν είναι ασφαλής, υπάρχουν σχεδόν καθημερινά ισλαμική επιθέσεις της πολιτοφυλακής της Αλ Σαμπάμπ, γιατί θα μας επιστρέψει; Δεν θα ήταν λογικό ", σημείωσε ο Aisha, 21, στις πύλες στρατόπεδο της Μόριας. Αντίθετα, η συριακή Nasan Καμπίρ έλεγε αντίο στους φίλους του στο στρατόπεδο, όπου πέρασε μια εβδομάδα να ταξιδέψει στην Καβάλα.

"Ξέρω ότι τα σύνορα είναι κλειστά, αλλά Πάω πίσω στη χώρα μου. Έσωσα τη ζωή θαύμα στη Συρία. Το Ισλαμικό Κράτος μου έκανε κρατούμενο και κυκλοφόρησε μου μόνο όταν πληρώνονται ", είπε με αναφιλητά.

Το γεγονός ότι Σομαλίας και της Συρίας διασταυρώθηκαν στη Μόρια που είναι, που συνδυάζεται με την έναρξη ισχύος της συμφωνίας με την εκκένωση με την ηπειρωτική χώρα των «παλαιών» πρόσφυγες - προκάλεσε καμία μικρή σύγχυση. Η πρώτη, η οποία επιστρέφει είχε αρχίσει χθες, όταν στην πραγματικότητα είναι δύο ταυτόχρονες διεργασίες. «Ο στόχος των αρχών είναι να αδειάσει τα νησιά," Michele κατήγγειλε Telaro, εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ΜΚΟ. «Είναι κρίμα», είπε ένας Βρετανός εκκένωση του προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας καλύπτονται ανώνυμα.

«Το χειρότερο είναι ότι δεν έχουν καμία πληροφορία», σημείωσε ο Laura Lanuza, εκπρόσωπος Proactiva ΜΚΟ. «Ξέρουν ότι πρόκειται για την Καβάλα, αλλά δεν γνωρίζουν τίποτα περισσότερο. Τους έδειξε να ζητήσουν άσυλο κατά την άφιξη, αλλά ένα συριακό μετανάστης έχει μια διαφορετική ένα αφγανικό καθεστώς. Το χειρότερο πράγμα που δεν πρόκειται οικειοθελώς, αλλά αυτά απαιτούν να πάει να βάλει αυτή τη συμφωνία στη θέση του », εξηγεί.