Χάος και πανικός επικράτησαν στο αεροδρόμιο Zaventem των Βρυξελλών, στο Βέλγιο, μετά τις δύο εκρήξεις που συντάραξαν τον χώρο το πρωί της Τρίτης. Άνθρωποι πανικόβλητοι άρχισαν να τρέχουν για να σωθούν ενώ οι εικόνες που έρχονται στη δημοσιότητα προκαλούν σοκ για το νέο χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης.

Στο 4 το επίπεδο συναγερμού στη χώρα

 Οι αρχές του Βελγίου έχουν επιβεβαιώσει ότι το επίπεδο της τρομοκρατίας έχει τώρα αυξηθεί στο μέγιστο επίπεδο στη χώρα. 

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ προειδοποίησε τους πολίτες να αποφύγουν προς το παρόν τις μετακινήσεις. «Για την ώρα, ζητάμε από τους πολίτες να αποφύγουν κάθε μετακίνηση», ανέφερε μήνυμα του πρωθυπουργού στο twitter, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Michel

Στο ανώτατο επίπεδο «πορτοκαλί» ανεβαίνει το επίπεδο απείλης στα ευρωπαϊκά όργανα, σύμφωνα με ανάρτηση της Επιτρόπου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Όλες οι συναντήσεις εντός των κτιρίων αναβάλλονται και επιτρέπεται η είσοδος μόνο στο προσωπικό με κάρτα εισόδου.

airport2

Παράλληλα, σύμφωνα με βελγικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, έχουν κλείσει τα σύνορα με την Ολλανδία, ενώ αντίστοιχα μέτρα έχουν ληφθεί και στη μεθόριο με τη Γερμανία.

Εκκληση από τις βελγικές αρχές να παραμείνουν οι πολίτες στα σπίτια τους.

Εκρήξεις Βρυξέλλες: Δεν πραγματοποιούνται πτήσεις από και προς το Zaventem

 Κόκκινος συναγερμός σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Ολλανδία

Ο ολλανδικός στρατός ενίσχυσε την ασφάλεια στα αεροδρόμια και τα σύνορά του μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με μήνυμά του στο Twitter. 

Παράλληλα, ενισχύθηκαν και τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, μετά τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού

Ενισχύθηκαν και τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία αυτή την ώρα επικρατεί συναγερμός σε όλα τα αεροδρόμια της Ευρώπης. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, το αεροδρόμιο Shiphol του Άμστερνταμ και στο Ρότερνταμ - Eindhoven έχει ενισχυθεί με ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις για λόγους ασφαλείας.

Το φλαμανδικό βελγικό δημόσιο δίκτυο VRT μεταδίδει πως οι εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών επρόκειτο για έργο τρομοκράτη αυτοκτονίας.  

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών. Τα διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για 11 νεκρούς και περίπου 35 τραυματίες. Tο Russia Today κάνει λόγο για 18 νεκρούς, ενώ πληροφορίες ανεβάζουν τους τραυματίες στους 100.

Στο νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί 30 τραυματίες, σύμφωνα με το RTBF.

Το αεροδρόμιο έκλεισε μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Eurocontrol. Ματαιώθηκαν οι πτήσεις και εκκενώνεται η περιοχή του αεροδρομίου, σύμφωνα με τον λογαριασμό του αεροδρομίου στο Twitter. Τα δρομολόγια του σιδηροδρόμου προς το αεροδρόμιο αναστέλλονται.

«Μην έρχεστε στο αεροδρόμιο - το αεροδρόμιο εκκενώνεται. Αποφύγετε την περιοχή του αεροδρομίου. Οι πτήσεοις έχουν ματαιωθεί», σημειώνεται στον λογαριασμό στο Twitter.

Ολα τα αεροπλάνα που είχαν προορισμό τις Βρυξέλλες κατευθύνονται σε γειτονικές χώρες

Η πτήση 620 της Aegean με αναχώρηση 08:40, από Αθήνα για Βρυξέλλες, δεν θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, το οποίο και παραμένει κλειστό. Θα προσγειωθεί στο Ντίσελντοφ. Ακυρώνονται όλες οι πτήσεις της Aegian από Αθήνα για Βρυξέλλες.

Εντοπίστηκαν και άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί στο αεροδρόμιο σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Αυτόπτες μάρτυρες μετέδωσαν ότι είδαν με τα μάτια τους βόμβα στο check-in των αναχωρήσεων.

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών. Τα διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για 11 νεκρούς και περίπου 35 τραυματίες. 

Οι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στην αίθουσα αναχωρήσεων, όπου και πραγματοποιήθηκαν οι εκρήξεις. Κατέρρευσε η οροφή του κτηρίου η οποία προκάλεσε τον τραυματισμό των ανθρώπων. 

Σύμφωνα με το Sky News οι εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στον γκισέ των American Airlines.

Σύμφωνα με πληροφορίες του βλγικού πρακτορείου Belga πριν τις εκρήξεις ακούστηκαν πυροβολισμοί και κάποιος να φωνάζει στα αραβικά.

Στη Γαλλία πραγματοποιείται έκτακτη υπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή του Φρανσουά Ολάντ.

Elysee


Μήνυμα του Βρετανού Πρωθυπουργού

χ - Multimedia

Οι εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες συνιστούν "επίθεση εναντίον της δημοκρατικής Ευρώπης", δήλωσε ο σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν. "Είναι μια επίθεση εναντίον της δημοκρατικής Ευρώπης. Δεν θα δεχθούμε ποτέ τρομοκράτες να επιτίθενται στις ανοικτές κοινωνίες μας", έγραψε στο πρακτορείο ειδήσεων TT ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού

O πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, τόνισε:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μία προειδοποίηση, η οποία απευθύνεται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η τρομοκρατία, δυστυχώς, λειτουργεί επιλέγοντας συγκεκριμένα σύμβολα».

"Mε την καρδιά, με τη σκέψη μας στις Βρυξέλλες", έγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματτέο Ρέντσι, στον λογαριασμό του στο Twitter, με αναφορά στις τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα σήμερα το πρωί στη βελγική πρωτεύουσα.

Καταδίκη των επιθέσεων στις Βρυξέλλες προχώρησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν

«Ο πρόεδρος καταδίκασε απόλετα αυτές τις βάρβαρες πράξεις, εκφράζοντας τα συλληπητήριά του στο λαό του Βελγίου και διαβεβαίωσε τον βασιλιά Φίλιππο για την απόλυτη αλληλεγγύη του σε αυτές τις δύσκολες ώρες» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Την ίδια ώρα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κινήθηκε σε τελείως διαφορετικό επίπεδο δηλώνοντας ότι «όσο χάνονται ζωές και χρόνος, ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι αυτή η πολιτική των διπλών κριτηρίων για την αξιολόγηση των τρομοκρατικών ενεργειών είναι μια αδιέξοδη πολιτική».