Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε σήμερα «κάθε μάθημα περί Δημοκρατίας» εκ μέρους των χωρών της Δύσης όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, μετά τις επικρίσεις που διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα επί αυτού του ζητήματος ο Αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα.

«Εκείνοι που επιχειρούν να μας δώσουν ένα μάθημα περί Δημοκρατίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρέπει κατ’ αρχάς να αναλογιστούν τη δική τους αισχύνη» δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σε μια ομιλία στην Άγκυρα που μεταδόθηκε απευθείας από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

O Τούρκος πρόεδρος απέρριψε επίσης κάθε κριτική περί απολυταρχισμού, διαβεβαιώνοντας ότι η Τουρκία «είναι σήμερα η χώρα που πολεμά με τον πλέον ενεργό τρόπο την τρομοκρατία».

Στις ΗΠΑ, συνέχισε ο ίδιος, «σε ένα πρόσωπο που εξύβρισε τον πρόεδρο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών και στη Γερμανία ποινή φυλάκισης 2 ετών σε κάποιον που προσέβαλε, την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ» σημείωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ελευθερία της γνώμης και του Τύπου» επέμεινε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Από την εκλογή του στον προεδρικό θώκο τον Αύγουστο του 2014, ο Ερντογάν ενέτεινε τις μηνύσεις για «εξύβριση» εναντίον του, στοχοθετώντας καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, αλλά και απλούς πολίτες.

Στο μεταξύ, σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη σήμερα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε τη δυσφορία του στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ σχετικά με τις «απαράδεκτες» επιθέσεις που εξαπολύει ο γερμανικός Τύπος εναντίον του Ερντογάν.

Στο εξώφυλλό του σημερινού τεύχους του, το περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε μια γελοιογραφία που απεικονίζει τον πρόεδρο της Τουρκίας, στον οποίο αποδίδει τον τίτλο: «Ο οργισμένος άνδρας του Βοσπόρου».

Από την άλλη, στην ομιλία του σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε επιπλέον ότι ο καιρός για την διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν έχει πλέον παρέλθει, ενώ υποσχέθηκε να καταπνίξει την εξέγερση που διαρκεί ήδη τρεις δεκαετίες.

Οι μαχητές του PKK πρέπει να παραδοθούν ειδάλλως θα «εξουδετερωθούν» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν