Στο έλεος των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους παραμένουν μεγάλα τμήματα της αραβικής χερσονήσου, με τους μαχητές του ISIS να μην περιορίζονται σε δολοφονίες και απαγωγές ανθρώπων, αλλά να επιδίδονται συνεχώς σε βανδαλισμούς αρχαίων μνημείων της Ασίας.

Μετά την Παλμύρα στη Συρία που καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από το ISIS, σειρά πήρε η «Πύλη του Θεού» στο Ιράκ, ένα μνημείο αρχαιότερο των 2.000 ετών, που αποτελεί μια από τις αρχαίες πύλες που φυλούσαν την Νινευή, κοντά στη σημερινή Μοσούλη, από τη στιγμή που οι τζιχαντιστές ελέγχουν την περιοχή από το 2014.

Τοπικοί ακτιβιστές επιβεβαίωσαν ότι το Ισλαμικό Κράτος κατεδάφισε την Πύλη Μασκί που χρονολογείται από την εποχή του Ασσύριου βασιλιά Σενναχειρείμ.

Μιλώντας στο ARA News από τη Μοσούλη ο ακτιβιστής Ζουχέιρ Μουσίλι ανέφερε ότι από τότε που το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τη Μοσούλη, τον Ιούνιο του 2014, κατέστρεψε τα περισσότερα αρχαιολογικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους στην επικράτεια.

Το τμήμα αρχαιοτήτων της Βαγδάτης, δεν αρνήθηκε την καταστροφή, αποκαλύπτοντας επιπλέον πληροφορίες για ολοκληρωτική καταστροφή και μέρους των αρχαίων τειχών της Νινευή, καθώς και την πώληση κομματιών τους