«Η αύξηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Αίγυπτο καταφέρνει πλήγμα στην «οικονομική ανάπτυξης» της χώρας αυτής, εκτίμησε σήμερα στο Κάιρο ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε επικεφαλής μιας μεγάλης αντιπροσωπείας στην οποία συμμετείχαν επιχειρηματίες που υπέγραψαν διάφορες συμφωνίες.

«Οι πληροφορίες που αφορούν την αύξηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιπτώσεις όπως εκείνη του Ιταλού πολίτη, μας ανησυχούν και καταφέρνουν πλήγμα στην εικόνα της Αιγύπτου» σε ό,τι αφορά «την οικονομική ανάπτυξή της», είπε ο Γκάμπριελ σε δημοσιογράφους.

Ο Ιταλός μεταπτυχιακός φοιτητής Τζούλιο Ρετζένι είχε απαχθεί στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου την 25η Ιανουαρίου και βρέθηκε νεκρός εννιά ημέρες αργότερα σε μια τάφρο, με τη σορό του να φέρει σημάδια φρικτών βασανιστηρίων. Ο ιταλικός Τύπος και διπλωμάτες είχαν εκτιμήσει πως σκοτώθηκε από μέλη των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας, κάτι που το Κάιρο διαψεύδει κατηγορηματικά.

Αφότου ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τότε αρχηγός του στρατού, ανέτρεψε και διέταξε τη σύλληψη τον Ιούλιο του 2013 του ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, το καθεστώς του κατέστειλε ανελέητα κάθε αντιπολίτευση και μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις εκατοντάδων ανθρώπων, αλλά και τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων βασανιστηρίων.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η οικονομική, κοινωνική και πολιτική σταθερότητα της Αιγύπτου θα ενισχυθεί όταν όλη η αιγυπτιακή κοινωνία θα είναι σε θέση να δρα ελεύθερα και δημοκρατικά χωρίς επεμβάσεις του κράτους και θα μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της χώρας», επισήμανε ο Γκάμπριελ.

Ο Γκάμπριελ χαρακτήρισε «εντυπωσιακό πρόεδρο» τον Σίσι μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης υπεγράφησαν έξι συμβάσεις και συμβόλαια ανάμεσα σε γερμανικές και αιγυπτιακές εταιρείες, ανέφερε ακόμη ο Γκάμπριελ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επίσης μετέβη στο Κάιρο για επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο μιας περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, σημείωσε χθες Κυριακή ότι ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας προϋποθέτει «ισχύ, αλλά επίσης (...) ένα κράτος Δικαίου». «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι εμπόδιο, είναι κι αυτά ένας τρόπος να αγωνιστούμε εναντίον της τρομοκρατίας».

Το καθεστώς του Σίσι επικαλείται συχνά ότι η Αίγυπτος είναι «το τελευταίο εναντίον των τζιχαντιστών» κι αντιμετωπίζει πολυάριθμες επιθέσεις εναντίον των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).