Δύο μέρες την εβδομάδα θα δουλεύουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Βενεζουέλα
<p>Θα πηγαίνουν στα γραφεία τους μόνο Δευτέρα και Τρίτη για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση</p> <p> </p>
Εργάσιμη εβδομάδα δύο ημερών εφαρμόζει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας στον δημόσιο τομέα ως προσωρινό μέτρο για να ξεπεράσει τη σοβαρή ενεργειακή κρίση που ταλανίζει τη χώρα.
Ο αντιπρόεδρος Aristobulo Isturiz ανακοίνωσε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πηγαίνουν για δουλειά μόνο τη Δευτέρα και την Τρίτη μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση.
Η Βενεζουέλα είναι αντιμέτωπη με πολύ μεγάλο πρόβλημα ξηρασίας που περιόρισε δραματικά τα επίπεδα νερού στο κύριο υδροηλεκτρικό της φράγμα.
Ωστόσο η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για κακή διαχείριση της κρίσης.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Isturiz στη δημόσια τηλεόραση αφορούν περίπου δύο εκατομμύρια δημόσιους υπαλλήλους.
«Δεν θα εργάζεται το δημόσιο την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή εκτός από θεμελιώδεις και απολύτως απαραίτητες εργασίες», τόνισε.
Ήδη ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο είχε δώσει στους περίπου 2,8 εκατ. δημοσίους υπαλλήλους «αργία» την Παρασκευή, με στόχο να περιορίσει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
Έχει δηλώσει πως η χώρα επλήγη από το φαινόμενο Ελ Νίνιο και θα επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς όταν αρχίσει και πάλι να βρέχει.
«Ζητάμε διεθνή βοήθεια, τεχνική και οικονομικά για να αναστρέψουμε την κατάσταση», τόνισε, «διαχειριζόμαστε την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο περιμένοντας να βρέξει».
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει ήδη υιοθετήσει σειρά μέτρων για να αντιμετωπίσει την κρίση. Τον Φεβρουάριο τα εμπορικά κέντρα κλήθηκαν να περιορίσουν τις ώρες λειτουργίας και να παράγουν τη δική τους ενέργεια. Στις αρχές της εβδομάδας η ώρα άλλαξε και τα ρολόγια έδειξαν μισή ώρα μπροστά για να αποφευχθεί η μεγάλη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύματα πρωινά. Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τετράωρες διακοπές ρεύματος ημερησίως.
Πολλοί επιχειρηματίες και πολιτικοί της αντιπολίτευσης αποδίδουν την ενεργειακή κρίση και τις ελλείψεις βασικών αγαθών στην οικονομική κακοδιαχείριση της κυβέρνησης ενώ η οικονομία της Βενεζουέλας έχει πληγεί και από την απότομη πτώση της τιμής του βασικού εξαγωγικού προϊόντος της, του πετρελαίου.