Deutsche Welle: Μηδαμινές οι πιθανότητες έκτακτης Συνόδου Κορυφής
<p>Τι γράφουν τα διεθνή μέσα για το "αδιέξοδο"</p>
Για νέα δραματική τροπή στην ελληνική κρίση κάνει σήμερα λόγο η γερμανική Bild, αποκαλύπτοντας ότι ήδη χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ήδη από χθες το βράδυ από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής προκειμένου να τεθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Όπως σημειώνει η Bild, αν και προβλέπονταν να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς μέχρι αύριο Πέμπτη, δεν διαφαίνεται λύση, διότι ο έλληνας πρωθυπουργός «δεν θέλει και δεν μπορεί» να συμφωνήσει σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές.
Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης τονίζει την ίδια ώρα προς την Bild ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν πρόκειται να φέρει πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στο κοινοβούλιο». Κατά τον κ. Ζαχαριάδη το ελληνικό σύνταγμα και οι νόμοι δεν επιτρέπουν τη νομοθέτηση τέτοιων προληπτικών μέτρων στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της Deutsche Welle από τις Βρυξέλλες, οι πιθανότητες να γίνει δεκτό το αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου για το ελληνικό ζήτημα, είναι μηδαμινές.
Τις πληροφορίες της Bild αναμεταδίδει και τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa που σημειώνει ότι παραμένει ασαφές εάν τελικά γίνει αποδεκτό το αίτημα του κ. Τσίπρα για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής. Το ίδιο τηλεγράφημα επισημαίνει ότι στην ελληνική πρωτεύουσα υπάρχουν εικοτολογίες για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Το dpa σχολιάζει ότι «μέχρι πρότινος ήταν απλώς η αίσθηση ενός Déjà-vu, πλέον όμως είναι πραγματικότητα. Η Ελλάδα ξαναζεί τις στιγμές του 2015. Όπως και το προηγούμενο καλοκαίρι, η χρεοκοπία βρίσκεται προ των πυλών».
«Πάλι αδιέξοδο»
Η συντηρητική Welt του Βερολίνου αναφέρει ότι «ο Τσίπρας πιέζει για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής υπό την απειλή της χρεοκοπίας» και προσθέτει: «Οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν: Δεν υπάρχει πρόοδος για τα μέτρα, άρα δεν υπάρχει ανάγκη για Eurogroup. Τα χρήματα στην Ελλάδα όμως τελειώνουν την 1η Μαΐου και ο υπουργός Ε. Τσακαλώτος προειδοποιεί για την παραίτησή του».
Το ρεπορτάζ αναφέρει στις φήμες για εκλογές και σημειώνει ότι «αν ο Τσίπρας τις χάσει, τότε οι συντηρητικοί (σ.σ. η ΝΔ) θα αναλάβουν να εφαρμόσουν το δικό του Μνημόνιο. Τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης δε δείχνουν πρόθυμα να βοηθήσουν τον Τσίπρα με τις έδρες τους στη Βουλή».
Αξιωματούχος του ελληνικού ΥΠΟΙΚ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «βαδίζουμε σιγά σιγά πάλι σε αδιέξοδο», ωστόσο άλλη κυβερνητική πηγή στην Αθήνα τονίζει ότι «χρειάζονται γερά νεύρα, αλλά ο Τσίπρας στο τέλος θα τα καταφέρει». Ωστόσο, προσθέτει η εφημερίδα, τα ταμεία αδειάζουν και η κυβέρνηση δεσμεύει τα τελευταία αποθεματικά δημοσίων οργανισμών.
«Όπως το καλοκαίρι του 2015»
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι ο Τσίπρας βλέπει ανάγκη για συνομιλίες, ζητώντας έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και προσθέτει ότι «σε περίπτωση μη συμφωνίας, τότε μπορεί να προκηρύξει εκλογές».
Το n-tv αναφέρει ότι «είναι ασαφές εάν και πότε μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής θα λάβει χώρα, ενώ στην Αθήνα υπάρχουν φήμες ότι ο Τσίπρας θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές».
H Tagesspiegel περιγράφει μια «Ελλάδα πριν την χρεοκοπία» και σημειώνει μεταξύ άλλων: «Όπως και το καλοκαίρι του 2015, η χρεοκοπία απειλεί πάλι την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ελπίζει τώρα σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής».
En