Βrexit: Αμφίρροπη η μάχη των δημοσκοπήσεων για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ
<p>Οι υποστηρικτές της "παραμονής" στην ΕΕ είναι περισσότεροι κατά 15% εκείνων της "εξόδου", σύμφωνα με τηλεφωνική δημοσκόπηση του ORB. Η εκστρατεία της "εξόδου" προηγείται σε δημοσκόπηση του TNS</p>
Οι υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αυξηθεί, με αποτέλεσμα η εκστρατεία της πλευράς της «παραμονής» να έχει προβάδισμα 15 ποσοστιαίων μονάδων έναντι των αντιπάλων της, σύμφωνα με τηλεφωνική δημοσκόπηση του ινστιτούτου ORB για την εφημερίδα The Daily Telegraph.
Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε σε δείγμα 800 ανθρώπων, δείχνει πως η υποστήριξη για την παραμονή στην ΕΕ βρίσκεται στο 55%, τέσσερις μονάδες πάνω σε σχέση με μια συγκρίσιμη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον περασμένο μήνα, ενώ ο αριθμός όσων υποστηρίζουν το Brexit, όπως αποκαλείται η έξοδος από την ΕΕ, έχει πέσει κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο 40%.
«Ο χρόνος μπορεί να τελειώνει για το στρατόπεδο του Brexit, καθώς η θέση της εκστρατείας της "παραμονής” ενισχύεται και το εκλογικό σώμα πολώνεται όλο και περισσότερο», γράφει στην εφημερίδα ο Λίντον Κρόσμπι, ειδικός σε θέματα στρατηγικής που βοήθησε τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές πέρυσι.
Ωστόσο ο Κρόσμπι είπε πως η μεγαλύτερη πρόσκληση για την εκστρατεία του Κάμερον υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ είναι να πείσει τους φιλο-ευρωπαίους ψηφοφόρους να πάνε να ψηφίσουν. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ORB, από εκείνους που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν οπωσδήποτε το 51% υποστηρίζει την «παραμονή» και το 45% την «έξοδο».
«Το ποσοστό συμμετοχής εξακολουθεί να παραμένει ένα μεγάλο θέμα για την εκστρατεία υπέρ της παραμονής», είπε ο Κρόσμπι.
Οι έρευνες της κοινής γνώμης, που απέτυχαν να προβλέψουν την άνετη νίκη του Κάμερον στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές το 2015, έχουν δώσει μια αντιφατική εικόνα για τις προθέσεις ψήφου των Βρετανών ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.
Το ινστιτούτο ICM έδωσε στη δημοσιότητα χθες δύο δημοσκοπήσεις που δείχνουν μια εντελώς αντίθετη εικόνα της βρετανικής κοινής γνώμης. Τηλεφωνική δημοσκόπηση έδειξε πως η εκστρατεία της «παραμονής» προηγείται με 47%, ενώ μια διαδικτυακή δημοσκόπηση έδειξε ότι η «έξοδος» προηγείται με ποσοστό 47%.
«Παρά το γεγονός ότι η εκστρατεία τους έχει σημαντικά μεγαλύτερη πέραση, όσοι τάσσονται υπέρ της παραμονής έχουν ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσουν προκειμένου να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι θα είναι προς το συμφέρον τους να παραμείνουν», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Τζόνι Χιλντ, διευθύνων σύμβουλος της ORB.
«Μέχρι τώρα πολλά από τα μηνύματα ήταν ιστορίες φόβου και γνωρίζουμε από focus groups πως οι εκλογείς θέλουν επίσης κάποιους θετικούς λόγους για την παραμονή στην ΕΕ», είπε ο Χιλντ.
Ο Κρόσμπι είπε ότι υπάρχει μια αξιοσημείωτη αντίθεση ανάμεσα στον συνολικό πληθυσμό, όπου το στρατόπεδο της «παραμονής» έχει ισχυρό προβάδισμα, και εκείνους που λένε ότι θα ψηφίσουν όπου το προβάδισμα της παραμονής είναι «σταθερό, αν και όχι εντυπωσιακό».
«Αν το "Πιο Ισχυρή Βρετανία στην Ευρώπη" δεν έχει ένα αρκετά ισχυρό δίκτυο βάσης ώστε να πείσει τον κόσμο να πάει να ψηφίσει, πολλοί μπορεί να νιώσουν έκπληξη με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας την 24η Ιουνίου», έγραψε.
Στο μεταξύ, η εκστρατεία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ προηγείται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες της εκστρατείας υπέρ της «παραμονής», ανέφερε σήμερα δημοσκόπηση του ινστιτούτου TNS. Είναι η πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο που η εκστρατεία για την «έξοδο» προηγείται, σε δημοσκόπηση του συγκεκριμένου ινστιτούτου.
Το 41% των ερωτηθέντων θέλουν η Βρετανία να βγει από την ΕΕ, μια άνοδος πέντε ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με δημοσκόπηση της 3ης Μαΐου, ενώ το ποσοστό εκείνων που θέλουν να παραμείνει στην Ένωση έχει πέσει κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 38%.
«Η δημοσκόπηση αυτή υποδεικνύει πως βλέπουμε μια μετακίνηση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων προς το στρατόπεδο της “εξόδου”, αν και θα χρειαστεί να περιμένουμε έως την επόμενη δημοσκόπηση για να δούμε αν αυτό είναι μία τάση ή μια τυχαία μεταβολή», είπε ο Λιουκ Τέιλορ, επικεφαλής κοινωνικών και πολιτικών θέσεων του TNS UK.
«Αν και σε αυτή η δημοσκόπηση για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο βλέπουμε ένα προβάδισμα της “εξόδου”, η αναμέτρηση παραμένει πολύ αμφίρροπη καθώς πολλοί ψηφοφόροι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει», είπε