Brexit: Οι ηγέτες της G7 τάσσονται εναντίον της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση
<p>"Ένα Brexit θα συνιστούσε σοβαρή απειλή για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη"</p>
Μια ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνιστούσε σοβαρή απειλή για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν των ηγετών της Ομάδας των 7 (G7) σήμερα, ενώ ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον παρότρυνε τους ψηφοφόρους να «ακούσουν τους φίλους μας» για τον αντίκτυπο ενός Brexit.
Το Brexit δεν ήταν στην επίσημη ατζέντα της διήμερης συνόδου στην Ιαπωνία και παρά το γεγονός ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσαν ότι το θέμα δεν είχε συζητηθεί, ο Κάμερον είπε ότι «ένα-δυο άτομα» το έθιξαν.
«Μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα αντέστρεφε την τάση προς την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου και των επενδύσεων, καθώς και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, και συνιστά περαιτέρω σοβαρό κίνδυνο για την ανάπτυξη», είπαν οι ηγέτες της G7, στη μοναδική αναφορά τους στο βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit στις 32 σελίδες του ανακοινωθέντος. Το Brexit αναφέρθηκε παράλληλα με τις γεωπολιτικές διαμάχες, την τρομοκρατία και τις προσφυγικές ροές ως ενδεχόμενο σοκ «μη οικονομικής προέλευσης».
Το ανακοινωθέν της G7 έρχεται μετά τις δηλώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι δεν υπάρχουν θετικά οικονομικά στοιχεία στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας έχει πει ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί σημαντικά και ενδεχομένως να καταγράψει για κάποιο διάστημα ύφεση.
«Θα πρέπει να ακούσουμε τους φίλους μας, θα πρέπει να ακούσουμε τους ανθρώπους που θέλουν να τα πηγαίνουμε καλά, που θέλουν το καλό μας στον κόσμο. Όταν αντιμετωπίζεις μια δύσκολη απόφαση, είναι συχνά καλό να ακούς αυτό που πιστεύουν οι φίλοι σου», δήλωσε ο Κάμερον σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο.
Η Μέρκελ δήλωσε ότι, ενώ οι ηγέτες δεν είχαν συζητήσει το θέμα, υπήρχε ομοφωνία στο ότι επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, ενώ ο Ολάντ δήλωσε ότι ένα Brexit θα ήταν άσχημη είδηση.
«Δεν είναι δικός μας ρόλος να πούμε τι θα πρέπει να κάνουν οι Βρετανοί», δήλωσε ο Ολάντ στους δημοσιογράφους. «Από οικονομικής άποψης, θα ήταν κακά νέα, κακά νέα για το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και για τον κόσμο, όχι μόνο την Ευρώπη. Αυτό θα προκαλούσε μεταφορές κεφαλαίων καθώς και τη μετεγκατάσταση κάποιων δραστηριοτήτων που δεν θα ήταν προς όφελος του Ηνωμένου Βασιλείου ή ακόμα και της Ευρώπης».
Ο Κάμερον δήλωσε ότι η Βρετανία θα μπορέσει «να βρει το δρόμο της ό,τι κι αν επιλέξουν οι Βρετανοί» αλλά προειδοποίησε ότι μια αποχώρηση από την ΕΕ θα πλήξει το οικονομικό μέλλον της χώρας και θα περιπλέξει τις εμπορικές συμφωνίες με χώρες όπως η Ιαπωνία. Παράλληλα, απέρριψε το χαρακτηρισμό που του αποδόθηκε από έναν πρώην σύμβουλό του αυτή την εβδομάδα ότι τάσσεται κρυφά υπέρ ενός Brexit.
"Ποτέ δεν ήμουν κρυφός υποστηρικτής του Brexit", δήλωσε ο Κάμερον. "Επιθυμώ διακαώς να έχουμε το σωστό αποτέλεσμα, να επιτύχουμε αυτή τη μεταρρύθμιση στην Ευρώπη και να παραμείνουμε μέρος της. Είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας και αυτό είναι το όλον θέμα".