Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε «με τον πλέον σθεναρό τρόπο την ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια» και απέστειλε τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς των θυμάτων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε από την πλευρά της ότι «τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτές τις επιθέσεις» κι ότι «στη μάχη κατά της τρομοκρατίας η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Τουρκίας».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι «το ΝΑΤΟ επιδεικνύει αλληλεγγύη προς την Τουρκία εναντίον της παγκόσμιας απειλής της τρομοκρατίας».«Σα να έγινε ένας σεισμός» περιέγραψε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk.

To όχημα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση όπως και το λεωφορείο της αστυνομίας διαλύθηκαν, ενώ η έκρηξη έγινε αισθητή σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων.

Η Τουρκία ζει εδώ και πολλούς μήνες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας μιας σειράς επιθέσεων που αποδίδονται στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ή συνδέονται με την αναζωπύρωση από το περασμένο καλοκαίρι της σύρραξης με τους Κούρδους, οι οποίες έχουν προκαλέσει σημαντική πτώση της τουριστικής κίνησης.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια πλήττουν σκληρά τον τουρισμό και την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Οι πόλεμοι στις γειτονικές χώρες, τη Συρία και το Ιράκ τροφοδότησαν ένα εγχώριο δίκτυο μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που κατηγορείται για μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων, την ώρα που οι Κούρδοι αυτονομιστές από το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας εντείνουν τις επιθέσεις τους σε όλη την Τουρκία.

Ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Τουρκία κατέγραψε πτώση 28% τον Απρίλιο, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 17 ετών.

«Οι επιχειρήσεις (του κλάδου) δεν βρίσκονται έτσι κι αλλιώς σε καλή κατάσταση. Τώρα αναμένουμε να υπάρξουν σύντομα ακυρώσεις κρατήσεων και πιστεύουμε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί» δήλωσε ο Κερέμ Τατάρογλου, γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου Zurich, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από το σημείο της επίθεσης.