Ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Πάβελ Σερεμέτ δολοφονήθηκε στο Κίεβο
«Ο θάνατος του Πάβελ Σερεμέτ είναι μία τρομερή τραγωδία», έγραψε το Twitter ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο
Ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Πάβελ Σερεμέτ σκοτώθηκε σήμερα από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του στο κέντρο του Κιέβου.
Ο Πάβελ Σερεμέτ, λευκορωσικής καταγωγής και ρωσικής υπηκοότητας, ζούσε εδώ και χρόνια στην Ουκρανία όπου εργαζόταν για την Ukrainska Pravda και είχε πρωινή εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό Vesti.
Ο 44χρονος δημοσιογράφος βρισκόταν στο δρόμο για τον ραδιοφωνικό σταθμό όταν ανατινάχθηκε το αυτοκίνητο που οδηγούσε και το οποίο ανήκε σε μία συνάδελφό του.
«Οδηγούσε κατά μήκος της οδού Ιβάν-Φράνκο, όπου σταμάτησε σε ένα σταυροδρόμι όταν σημειώθηκε έκρηξη. Οι φλόγες έφτασαν μέχρι τον δεύτερο όροφο των κτιρίων», δήλωσε στο AFP οδηγός διερχόμενου ταξί, ο οποίος βοήθησε τον δημοσιογράφο να βγει από το φλεγόμενο όχημα και ήταν ακόμη ζωντανός όταν έφθασαν οι υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών.
«Ο θάνατος του Πάβελ Σερεμέτ είναι μία τρομερή τραγωδία», έγραψε το Twitter ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο προσθέτοντας: «οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν», ενώ ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Γιούρι Λουτσένκο έκανε λόγο στο Facebook για «μία δολοφονία που προκλήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό».
Η διευθύντρια της Ukrainska Pravda Σεβγκίλ Μουσάγεβα-Μποροβίκ δήλωσε στο AFP ότι ο θάνατος του Πάβελ Σερεμέτ συνδέεται με τις επαγγελματικές του δραστηριότητες.
«Για ποιον λόγο δολοφονούν δημοσιογράφους στην Ουκρανία; Κάποιος θέλει να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στη χώρα», πρόσθεσε.
Ο Πάβελ Σερεμέτ γεννήθηκε στη Λευκορωσία, όπου εργάσθηκε για την κρατική τηλεόραση πριν εγκαταλείψει τη χώρα εξαιτίας της σύγκρουσής του με το αυταρχικό καθεστώς του Αλεξάντρ Λουκασένκο. Στη συνέχεια εργάσθηκε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο OTR πριν παραιτηθεί το 2014 διαμαρτυρόμενος για την κάλυψη του πολέμου στην Ουκρανία. Εγκατεστημένος εδώ και χρόνια στην Ουκρανία, ήταν υπεύθυνος της ιστοσελίδας της Ukrainska Pravda , ο ιδρυτής της οποίας Γκεόργκι Γκονγκατζέ δολοφονήθηκε το 2000. Η δολοφονία του δεν διαλευκάνθηκε ποτέ.