Συναγερμός έχει σημάνει καθώς Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F16 απογειώθηκαν την Τετάρτη από τουρκικές βάσεις, προκειμένου να διασταυρώσουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, εντοπίστηκαν να κινούνται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Την πληροφορία για την κινητοποίηση της τουρκικής αεροπορίας επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters τουρκική στρατιωτική πηγή.

Επίσης, θολό παραμένει το τοπίο γύρω από τα όσα εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή της Σύμης, μετά την πληροφορία ότι δύο φουσκωτά, που μετέφεραν τουλάχιστον 40 πραξικοπηματίες, προσέγγισαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Την ίδια ώρα κατευθύνθηκαν στην περιοχή για έλεγχο πλωτά μέσα του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού ενώ περιπολίες πραγματοποιούσε ένα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που απογειώθηκε από τη Ρόδο. Η επιχείρηση συνεχίζεται και το Super Puma αντικαθίσταται με άλλο από την Ελευσίνα. 

Οι ελληνικές αρχές είχαν τεθεί νωρίτερα σε κατάσταση συναγερμού, ενώ στο σημείο έσπευσαν σκάφη του λιμενικού και η πυραυλάκατος "Βότσης" η οποία βρισκόταν στην περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρει η εφημερίδα Milliyet, αναζητούνται περίπου 40 καταδρομείς και γίνονται έρευνες στην Μαρμαρίδα. Στην περιοχή έσπευσαν εκατοντάδες μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και σαρώνουν τη δασική έκταση κοντά στη Μαρμαρίδα, απέναντι από τη Σύμη.

Από την άλλη πλευρά, η ΕΡΤ μετέδωσε ότι από το ΓΕΕΘΑ δεν εκφράζεται κάποια ανησυχία καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη αυξημένοι έλεγχοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σύμη, συνελήφθησαν δύο τούρκοι υπήκοοι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΘΑ, ο ένας δηλώνει γιος καθηγητή πανεπιστημίου, ενώ για τον άλλον δεν υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία. Προς το παρόν παραμένει άγνωστο εάν οι δύο συλληφθέντες σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με την επιφυλακή που έχει σημάνει.

Το τουρκικό ΥΠΕΣ διαψεύδει τα περί καταδίωξης σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, σε ανακοίνωσή του σχετικά με την πληροφορία περί καταδίωξης σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, ανακοίνωσε ότι "όλα τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους και είναι αναληθείς οι ισχυρισμοί περί φυγάδευσής τους", αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
 
Νωρίτερα, τα τουρκικά μέσα, επικαλούμενα πληροφορίες του πρακτορείου Reuters και του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHA, είχαν μεταδώσει την πληροφορία ότι τουρκικά μαχητικά καταδιώκουν δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας.
 
Σημειώνεται ότι στην Τουρκία η ακτοφυλακή υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών.
 
Η εφημερίδα "Χουριέτ" πάντως, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ενημερώθηκε σχετικά με δύο ύποπτα σκάφη στα ανοιχτά της Σύμης και ότι στη συνέχεια τουρκικά μαχητικά έκαναν αναγνωριστική πτήση στην περιοχή από όπου και αποχώρησαν.

ΥΠΕΘΑ: Δεν υπάρχει καμία τουρκική διείσδυση στον ελληνικό εναέριο χώρο

Δεν υπάρχει καμιά τουρκική διείσδυση στον ελληνικό εναέριο χώρο, τονίζουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διαψεύδοντας δημοσίευμα στον ιστότοπο της Χουριέτ, στο οποίο η τουρκική εφημερίδα, επικαλούμενη τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHΑ, κάνει λόγο για επιχειρήσεις τουρκικών μαχητικών εναντίον δύο σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής που βρίσκονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Οι ίδιες πηγές, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφεραν ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει μια φυσιολογική κινητοποίηση, λόγω των γενικότερων εξελίξεων, στο πλαίσιο της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων μας.
 
.