Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι δήλωσε σήμερα ότι ο στόχος του ήταν να αποφευχθεί το ενδεχόμενο bail-in, η διάσωση μιας τράπεζας με τη χρήση κεφαλαίων των πιστωτών της, των μετόχων της και τελικά των καταθέσεων των απλών αποταμιευτών, όπως ορίζουν οι νέοι κανόνες στην ΕΕ, μόλις μερικές ημέρες αφού μια από τις μεγαλύτερες ιταλικές τράπεζες ανακοίνωσε μια συμφωνία της ύστατης στιγμής για ένα bailout, με την άντληση κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Ρέντσι δήλωσε ικανοποιημένος για το σχέδιο της Banca Monte dei Paschi di Siena για την «διάσωσή» της, το οποίο ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Το σχέδιο αυτό προβλέπει την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 9,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και αύξηση κεφαλαίου ύψους €5 δισεκ.

Βάσει των νέων κανόνων για τον τραπεζικό τομέα στην ΕΕ οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ φέτος, δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται χρήματα του δημοσίου πριν οι πιστωτές των τραπεζών—οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και ακόμη και οι αποταμιευτές που θεωρούνται ανασφάλιστοι, δηλαδή διαθέτουν καταθέσεις πάνω από ένα όριο—συνεισφέρουν πρώτα ένα ποσοστό των απαιτούμενων κεφαλαίων.

«Για εμένα η Ιταλία δίνει μια σκληρή μάχη για να αποφύγει ένα bail-in, διότι ακόμη και ένα "soft bail-in" θα αποτελούσε καταστροφή για την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη» στον ιταλικό τραπεζικό τομέα, τόνισε ο Ρέντσι μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ο Ρέντσι δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις πέρυσι έπειτα από ένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση τεσσάρων μικρών τραπεζών, διότι ορισμένα από τα χρήματα που αντλήθηκαν για το bail-in ανήκαν σε απλούς καταθέτες που δεν είχαν ιδέα ότι διέτρεχαν κίνδυνο οι αποταμιεύσεις τους. Ένας αυτοκτόνησε.

Εάν αναγκαζόταν να εφαρμόσει τους κανόνες για τη διάσωση τραπεζών εκ των έσω, ο Ρέντσι θα βρισκόταν σε πολιτικούς κινδύνους εξαιρετικά ανεπιθύμητους για τον ίδιο, ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Ιταλίας εντός του έτους, που ενδέχεται να είναι κρίσιμο για την επιβίωση της κυβέρνησής του.

Ερωτηθείς για το δημοψήφισμα, ο Ρέντσι διαβεβαίωσε «θα νικήσω», ενώ προειδοποίησε ότι «ο κόσμος πρέπει να καταλάβει τι αστάθεια θα ακολουθήσει» σε περίπτωση ήττας του πρωθυπουργού και του κόμματός του, των Δημοκρατών (PD).

Το δημοψήφισμα αυτό έχει στόχο να εγκριθεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων προκειμένου η Ιταλία να έχει στο μέλλον σταθερότερες κυβερνήσεις, να καταστήσει ευχερέστερη την προώθηση του νομοθετικού έργου και να αλλάξει άρδην τον ρόλο της Γερουσίας.