Κατά των κυρώσεων στην Τουρκία ο γερμανικός επιχειρηματικός κόσμος
<p>Διαφωνούν με τη σκληρή στάση της ΕΕ</p>
Στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Τουρκίας - όπως ζητά μεταξύ άλλων ο επικεφαλής των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ - αντιτίθενται οι βασικοί φορείς του γερμανικού εξαγωγικού τομέα, επικαλούμενοι τον όγκο των συναλλαγών και την ως τώρα ομαλή διεξαγωγή τους.
«Όποιος μιλάει τώρα για κυρώσεις, κινδυνεύει να κλείσει τελείως τις πόρτες απέναντι στην Τουρκία», δηλώνει στον ειδησεογραφικό ιστότοπο «Deutsche Wirtschafts Nachrichten» ο επικεφαλής Εξωτερικού Εμπορίου του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου (DIHK) Φόλκερ Τράιερ, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία περιλαμβάνεται - όπως και η Ρωσία - στις πιο σημαντικές αγορές των γερμανικών εξαγωγών. Η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία είναι μεν τεταμένη, αλλά αυτό έως τώρα δεν έχει οδηγήσει σε κάποιο μεγαλύτερο εμπόδιο για τις δουλειές μεταξύ Γερμανών και Τούρκων εταίρων, αναφέρει ο κ. Τράιερ και προσθέτει ότι η Τουρκία δεν είναι απλώς ένας από τους 20 σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας, με διμερή όγκο συναλλαγών ύψους περίπου 37 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2015, αλλά, επιπλέον, η Γερμανία έχει ιδιαίτερα δυναμική παρουσία στην Τουρκία και ως επενδυτής.
Από την πλευρά του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Χρονδρεμπορίου, Εξωτερικού Εμπορίου, Υπηρεσιών (BGA), ο πρόεδρος 'Αντον Μπέρνερ δηλώνει στην «Suedwest-Presse» ότι τα συμβόλαια μεταξύ τουρκικών και γερμανικών εταιριών συνεχίζουν να τηρούνται και οι ανοιχτοί λογαριασμοί να εξοφλούνται. Η τουρκική λίρα έχει υποστεί υποτίμηση, κάτι το οποίο καθιστά τις γερμανικές εξαγωγές προς την Τουρκία πιο ακριβές, προσθέτει ο κ. Μπέρνερ και παραδέχεται ότι από την Τουρκία και από την Ρωσία προέρχονται ενδεχομένως κάποιοι κίνδυνοι για την γερμανική οικονομία εξαγωγών.
«Για το 2016 υπολογίζω ακόμη ότι θα υπάρχει ανάπτυξη. Δεν βλέπω πτώση. Για τον επόμενο χρόνο δύσκολα μπορούμε να πούμε κάτι. Υπάρχουν ρίσκα, από τις εξελίξεις στην Τουρκία και στην Ρωσία μέχρι το πρόβλημα της τρομοκρατίας. Αυτή τη στιγμή η τρομοκρατία δεν επηρεάζει ακόμη την οικονομία. Το πόσο γρήγορα όμως μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, φαίνεται στον τουρισμό στην Τουρκία, ο οποίος υπέστη, λόγω των τρομοκρατικών χτυπημάτων, βαρύ πλήγμα. Εάν δεν συμβεί κάτι δραματικό, βλέπω και για τον επόμενο χρόνο κάποια ανάπτυξη, αλλά όχι μεγάλη ώθηση», τονίζει ο κ. Μπέρνερ.