Πρόωρες εκλογές και καθυστέρηση στην αξιολόγηση "βλέπει" η Bank of America
<p>Τι εκτιμά για την πορεία της οικονομίας το β' εξάμηνο του 2016</p>
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της Bank of America σχετικά με την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα τους προσεχείς μήνες. Σύμφωνα με έκθεση του Αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού, είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί το σκηνικό της περασμένης χρονιάς με μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν και πρόωρες εκλογές.
Όπως εξηγεί η BofA, ο λόγος που το κλείσιμο της αξιολόγησης θα καθυστερήσει οφείλεται αφενός στη γνωστή διαφωνία των δανειστών για τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, αφετέρου στην εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία απειλείται από τα νέα σκληρά μέτρα που έρχονται.
Η Τράπεζα εκτιμά οι αντοχές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ εξαντλούνται και πως οι επόμενες ψηφοφορίες στη Βουλή δεν θα είναι εύκολες για τη συγκυβέρνηση, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο σε πρόωρες κάλπες.
Αισιοδοξία για την οικονομία το β' εξάμηνο του 2016
Όσον αφορά στην οικονομία, όμως, η Bank of America, δηλώνει σε γενικές γραμμές συγκρατημένα αισιόδοξη για το β' εξάμηνο του 2016. Όπως αναφέρει "η Αθήνα συνεχίζει να εκπλήσσει καθώς παρά τα απανωτά σοκ με τα capital controls, τα νέα μέτρα λιτότητας και το ζήτημα εμπιστοσύνης, η οικονομία συνεχίζει να κινείται καλύτερα των εκτιμήσεων"
Η BofA προβλέπει ότι η οικονομία θα εμφανίσει ύφεση 1% φέτος, για να ανακάμψει το 2017, με άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,2%, ενώ παράλληλα "βλέπει" να απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ μέσα στο 2016, διότι αυτό θα γίνει μετά το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης, που δεν αναμένεται να κλείσει πριν τις αρχές του 2017.
Αν και η χρονική στιγμή της συμμετοχής της Αθήνας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης παραμένει άγνωστη, είναι μάλλον απίθανο να γίνει αυτό πριν η ΕΚΤ εκτιμήσει τη βιωσιμότητα του χρέους μετά την τελευταία συμφωνία με τους πιστωτές. Και η εκτίμηση αυτή δεν μπορεί να γίνει πριν η Κομισιόν και το ΔΝΤ λύσουν τις διαφορές τους, μια διαμάχη στην οποία η ΕΚΤ θα μείνει αμέτοχη, όπως τονίζει η BofA.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα τον Σεπτέμβριο.