Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) καταδίκασε τη διαρροή απόρρητων ιατρικών φακέλων Αμερικανών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας από Ρώσο χάκερ. Ανάμεσα στα ονόματα που είδαν τα προσωπικά τους δεδομένα να βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας ήταν οι τενίστριες, Βίνους και Σερένα Γουίλιαμς, καθώς και η πρωταθλήτρια γυμναστικής, Σιμόν Μπάιλς.

Συγκεκριμένα, η ομάδα χάκερ «Fancy Bears» ανέλαβε την ευθύνη για την «επίθεση» στη βάση δεδομένων της WADA. Μετά τις αποκαλύψεις που προέκυψαν από τη διαρροή των δεδομένων - και αποδεικνύουν, ότι ορισμένοι αθλητές έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών - η Μπάιλς έσπευσε να δικαιολογήσει τη θέση της, λέγοντας, ότι εδώ και καιρό λάμβανε ένα φάρμακο για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ). Η ομάδα των χάκερ την είχε κατηγορήσει ανοιχτά ότι έκανε χρήση «παράνομων ψυχοδιεγερτικών», ωστόσο η ίδια προς υπεράσπισή της δήλωσε ότι «ακολουθούσε πάντα τους κανόνες».

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό δίκτυο της Βρετανίας ΒΒC, η χρυσή Ολυμπιονίκης είχε λάβει τις απαραίτητες άδειες από τη WADA για τη χρήση των συγκεκριμένων φαρμάκων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αμερικανική Ακαδημία Γυμναστικής. Από την πλευρά της η WADA, αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ότι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αποτελούν μια παράνομη προσπάθεια υπονόμευσης του παγκόσμιου συστήματος αντιντόπινγκ. Όπως αναφέρουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρώσος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «δεν συζητείται καν» ότι το Κρεμλίνο ή οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας είχαν οποιαδήποτε ανάμειξη με την επίθεση.

Οι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση στα αρχεία που περιείχαν πληροφορίες σχετικά με τις «θεραπευτικής χρήσης εξαιρέσεις» (TUEs), σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπεται στους αθλητές η χρήση ουσιών, οι οποίες όμως είναι αναγκαίες για την υγεία τους. «Σύμφωνα με τους κανόνες των TUEs, η Μπάιλς δεν παρέβη τους κανονισμούς περί απαγορευμένων ουσιών, συμπεριλαμβανομένων αυτών στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αμερικανική Γυμναστική Ακαδημία.

Από την πλευρά τους οι «Fancy Bears» υποστηρίζουν ότι οι TUEs αποτελούν απλά μια δικαιολογία για να επιτρέπεται στους αθλητές να κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών. Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν, είχε δοθεί άδεια στη Σερένα Γουίλιαμς να χρησιμοποιεί φάρμακα τα οποία χορηγούνται συνήθως για τη θεραπεία τραυματισμών των μυών, όπως αντιφλεγμονώδη, ενώ η Μπάιλς έπαιρνε το Ritalin για θεραπεία της ΔΕΠ-Υ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, ο πρώην Αυστραλός επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ, Ρίτσαρντ Ινγκς δήλωσε, ότι τα στοιχεία που εξέτασε δεν προκαλούν ανησυχία. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όλα «φαίνονταν φυσιολογικά». «Το ζήτημα εδώ είναι η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων», τόνισε ο Ινγκς.