Οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ, που θα συνεδριάσουν την Παρασκευή στη Μπρατισλάβα, για να εξετάσουν το μέλλον της ΕΕ μετά το Brexit, αναμένεται να συμφωνήσουν σε λίγες προτάσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
 
Το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου ήγειρε θεμελιώδη ερωτήματα για το μέλλον της ΕΕ, η οποία είδε για πρώτη φορά ένα μέλος της να αποχωρεί. «Αντί, όμως, να απαντήσει αυτά τα ερωτήματα - αν χρειάζεται περισσότερη πολιτική ενοποίηση ή μία χαλαρότερη ένωση - οι ηγέτες θα εστιάσουν πιθανόν σε λίγα θέματα, στα οποία μπορούν να συμφωνήσουν: περισσότερη συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στην ασφάλεια των συνόρων καθώς και μία πιο γενναιόδωρη επενδυτική πολιτική», αναφέρει το δημοσίευμα.
 
«Ποτέ άλλοτε δεν έχω δει τόσο λίγο κοινό έδαφος μεταξύ των χωρών - μελών μας. Τόσο λίγους τομείς που συμφωνούν να συνεργασθούν», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, ο Γιούνκερ περιέγραψε μία ζοφερή εικόνα των εντάσεων και διχασμών στην ΕΕ, αλλά σημείωσε ότι η Ένωση θα αντέξει τις πιέσεις που δημιουργούνται από την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.
 
Ως λύση για τα προβλήματα της Ένωσης, ο Γιούνκερ πρότεινε μία σειρά πρωτοβουλιών σε διάφορους τομείς πολιτικής, περιλαμβανομένης μίας ισχυρότερης κοινής αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής, του διπλασιασμού του επενδυτικού ταμείου της ΕΕ και νέων πρωτοβουλιών για μία ενιαία ψηφιακή αγορά.
 
Ένα εσωτερικό διάγραμμα, που βασίσθηκε στις διαβουλεύσεις του Γιούνκερ με τους ηγέτες των 27 χωρών, το οποίο είναι σε γνώση της WSJ, απεικονίζει 29 διαφορετικούς τομείς ενδιαφέροντος, αλλά μόνο τρεις από αυτούς - η ενιαία αγορά, ο συντονισμός στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και οι πολιτικές για τον ψηφιακό τομέα - υποστηρίχθηκαν από περισσότερες από τις μισές χώρες της ΕΕ, όπως δείχνει το διάγραμμα.
 
Υπήρχε μικρή διάθεση, μεταξύ άλλων, για την αλλαγή των κανόνων για την κινητικότητα των εργαζομένων, τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου ή για την αλλαγή των προτεραιοτήτων του προϋπολογισμού, σημειώνει η εφημερίδα.