Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ,  η οποία δημοσιεύτηκε μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αποστολής ελέγχου, μετά την έξοδο της Πορτογαλίας, τον Μάιο του 2014, από το διεθνές πρόγραμμα αρωγής, είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, χωρίς πρόσθετα μέτρα. Επισημαίνεται στην έκθεση, ότι ενώ η Πορτογαλία έχει θέσει ως στόχο να μειώσει φέτος το δημόσιο έλλειμμα στο 2,2% του ΑΕΠ, από 4,4% το 2015,  οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ υπολογίζουν ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 3%.

Αν και η εκτέλεση του προϋπολογισμού από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο είναι συνολικά σύμφωνη με τις προβλέψεις, σύμφωνα με το ΔΝΤ η ισχνή ανάπτυξη και οι δαπάνες που συνδέονται κυρίως με την επιστροφή των δημόσιων υπαλλήλων στις 35 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, αμφιστβητούν την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης, .Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι: η αβεβαιότητα σχετικά με τον προσανατολισμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει επιβαρύνει τις επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να μειωθούν φέτος κατά 1,2%, ενώ είχαν σημειώσει αύξηση 4,1% το 2015.

Το ΔΝΤ με αυτήν την έκθεση του,έρχεται σε πλήρη συμγφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζήτησε από την Πορτογαλία στη λήψη εππιπλέον μέτρων ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ (0,25% του ΑΕΠ), κάτι  το οποίο δεν αποδέχεται έως τώρα η πορτογαλική κυβέρνηση. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα, ανέλαβε την εξουσία τον Νοέμβριο του 2015 χάρη σε συμμαχία με τη ριζοσπαστική αριστερά.  Η νέα κυβέρνηση της Πορτογαλίας προχώρησε στην ακύρωση πολλών μέτρων λιτότητας που είχαν υιοθετηθεί από το 2011 ενώ υπαναχώρησε εν μέρει στην ιδιωτικοποίηση της αεροπορικής εταιρείας TAP, έβαλε τέλος στους επιπλέον φόρους στα εισοδήματα και προχώρησε στην αύξηση του κατώτατου μισθού.