Νέος διάλογος Τουρκίας-Ισραήλ για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου
Στόχος της Άγκυρας να μεταφέρεται το αέριο από το Ισραήλ σε ευρωπαϊκά κράτη μέσω του τουρκικού εδάφους
Διάλογο ξεκινούν η Τουρκία και το Ισραήλ σχετικά με το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού μέσω του οποίου θα εξάγει το Ισραήλ φυσικό αέριο προς την Τουρκία και μέσω αυτής προς την Ευρώπη.
Δηλώσεις σχετικά με το θέμα έκανε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάιντζ μετά τη συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τον τούρκο ομόλογό του Μπεράτ 'Αλμπαϊρακ.O Ισραηλινός υπουργός είπε πως είναι «ευτυχής» που βρίσκεται στην Τουρκία, «στο πλαίσιο της διαδικασίας εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων η οποία μόλις έχει ξεκινήσει».
Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του είπε πως «συζητήσαμε διάφορα θέματα σχετικά με την ενέργεια, αλλά κυρίως το ζήτημα του φυσικού αερίου και την πιθανότητα κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου που θα ενώνει το Ισραήλ και την Τουρκία και θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Τουρκία και την Ευρώπη».
Ο Στάινιτζ αναφέρθηκε κατά τις συνομιλίες και στη συνεργασία της χώρας του με την Ιορδανία, την Αίγυπτο και την Κυπριακή Δημοκρατία για το θέμα του φυσικού αερίου, αλλά χαρακτήρισε «πολύ σημαντική την τουρκική επιλογή». Ο Ισραηλινός υπουργός είπε πως «αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε για το θέμα αυτό άμεσο διάλογο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και των υπουργείων ενέργειας των δύο χωρών για να εξετάσουμε την πιθανότητα μεταφοράς φυσικού αερίου από την ΑΟΖ του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας».
Ο Στάνιτζ είπε πως τον προσεχή μήνα θα ξεκινήσουν νέες έρευνες για φυσικό αέριο από το Ισραήλ και τόνισε πως το αέριο που αναμένεται ότι θα βρεθεί, μαζί με το υπάρχον, «είναι πολύ μεγάλη ποσότητα, πολύ περισσότερη από αυτήν που μπορεί να καταναλώσει μια μικρή χώρα σαν το Ισραήλ» και έκανε λόγο για εξαγωγή φυσικού αερίου μέσω διαφόρων αγωγών.
Ο ισραηλινός υπουργός είπε πως συζητήθηκαν και άλλα ενεργειακά θέματα, καθώς και το θέμα της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας και ηλεκτρικού ρεύματος στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.Ο Στάνιτζ δεν δέχθηκε ερωτήσεις, ενώ το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζεται ότι κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών «συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα των ευκαιριών εξαγωγής φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Τουρκία και αποφασίστηκε να αρχίσει σχετικός διάλογος».
Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας της Δημοκρατίας Ιμπραχίμ Καλίν, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα, είπε πως μέσα σε μια εβδομάδα ή δέκα μέρες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ορισμού πρεσβευτών εκ μέρους των δύο χωρών. Η διπλωματική εκπροσώπηση των δύο χωρών εκατέρωθεν, μετά την κρίση που ξέσπασε στις μεταξύ τους σχέσεις το Μάιο του 2010, είναι σε επίπεδο επιτετραμμένων.