O Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, στις τελευταίες του δηλώσεις πριν από τη λήξη της εκστρατείας για το συνταγματικό δημοψήφισμα, τόνισε ότι «η αναμέτρηση αυτή θα κριθεί στο νήμα» και για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να μπορέσουν να πεισθούν οι αναποφάσιστοί να ψηφίσουν «ναι» στη μεταρρύθμιση.

Την ίδια ώρα, όμως, ο επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, αναφέρθηκε ευθέως σε ουσιαστικά προβλήματα σε ό,τι αφορά την εγκυρότητα της ψήφου των απόδημων Ιταλών, οι οποίοι έχουν ήδη εκφράσει την ετυμηγορία τους. «Πιστεύω ότι στα προξενεία και στις πρεσβείες μας συνέβησαν πολλά και διάφορα. Αλλά βασίζομαι στο ότι και η ψήφος των απόδημων Ιταλών θα είναι υπέρ του "όχι", στο ότι η ψήφος αυτή θα ξεπεράσει τα ενδεχόμενα "ναι" που ο Ρέντσι εφηύρε ή αγόρασε, στις χώρες του εξωτερικού», είπε ο γραμματέας της Λέγκα.

«Το δικαίωμα ψήφου για τους απόδημους Ιταλούς προτάθηκε από τον κεντροδεξιό υπουργό Μίρκο Τρεμάλια και ψηφίσθηκε και από την κεντροαριστερά. Δεν καταλαβαίνω γιατί λένε πάντα ότι γίνονται νοθείες. Γιατί κάποιοι θέλουν να συνεχίσουν να τροφοδοτούν εντάσεις και λεκτικές συγκρούσεις;» θέλησε να απαντήσει ο Ιταλός πρωθυπουργός.