Στο Παρίσι συναντήθηκαν σήμερα εκπρόσωποι έντεκα κρατών - ανάμεσά τους και ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών Τζον Κέρι - με θέμα την κατάσταση στο Χαλέπι. Ζητούν τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Δραματική παραμένει η κατάσταση στο Χαλέπι. Περισσότεροι από 20.000 άμαχοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς περιοχές ενώ προηγουμένως 1.200 αντάρτες παρέδωσαν τα όπλα τους μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα. Την τελευταία αυτή είδηση διέψευσε πάντως το συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εντωμεταξύ σύμφωνα πάντα με ρωσικές πληροφορίες τα στρατεύματα του Σύρου Πρόεδρου Μπασάρ Άλ Άσαντ ελέγχουν το 93% της πόλης.

Η κρίσιμη κατάσταση στο Χαλέπι είναι αντικείμενο συνομιλιών σήμερα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στη Γενεύη αλλά και διεθνούς διάσκεψης στο Παρίσι υπό τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ορό, τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ και τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Αλ Τάνι. Στη διάσκεψη, η οποία ξεκίνησε το πρωί, συμμετείχαν εκπρόσωποι δέκα χωρών οι οποίες αντιμάχονται τον Σύρο πρόεδρο, ανάμεσα τους εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Τουρκίας και της Ιορδανίας.

Το Χαλέπι χρειάζεται άμεσα την ανθρωπιστική βοήθεια

Μετά το τέλος των εργασιών οι συμμετέχοντες ζήτησαν επιτακτικά "την κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι". "Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να φθάσει σε όσους την έχουν ανάγκη" δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ορό. Ο Γερμανός ομόλογός του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊγερ δήλωσε πως "ο πόνος των ανθρώπων στο Χαλέπι είναι τεράστιος και για το λόγο αυτό έχουμε ένα ηθικό και ένα νομικό καθήκον να απαλύνουμε αυτόν τον πόνο". Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι τόνισε πως ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ έχει διαπράξει "εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και κάλεσε την Μόσχα και άλλες δυνάμεις οι οποίες στηρίζουν το καθεστώς Άσαντ να προχωρήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός.

Η Γενική Συνέλευση των ΗΕ ζήτησε την περασμένη Παρασκευή με μεγάλη την κατάπαυση του πυρός. 13 χώρες ανάμεσά τους η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν καταψήφισαν την πρόταση.


Πηγή: Deutsche Welle