Λιγότεροι νεκροί δημοσιογράφοι το 2016 αλλά περισσότεροι φυλακισμένοι
Μεγαλύτερη «φυλακή» παραμένει η Τουρκία, ενώ ακόμη περισσότερο μετά το πραξικόπημα ο αριθμός των υπό κράτηση δημοσιογράφων παρουσιάζει 22% αύξηση.
Λιγότεροι νεκροί στα πεδία των μαχών, περισσότεροι στις φυλακές της Τουρκίας. Οι δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα δημοσίευσαν τη Δευτέρα τον ετήσιο απολογισμό τους για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, αγνοούνται, κρατούνται όμηροι ή στη φυλακή επειδή έκαναν τη δουλειά τους. Σύμφωνα με αυτόν, πρώτη η Συρία κι έπειτα το Αφγανιστάν, το Μεξικό, το Ιράκ και η Υεμένη έγιναν ο «Άδης» για 74 δημοσιογράφους, ενώ η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μετατραπεί στη «μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου» για τους ανθρώπους που υπηρετούν την ενημέρωση.
Με μία πρώτη ματιά, τα φετινά νούμερα παρουσιάζουν μία πτώση συγκριτικά με πέρσι (101 σκοτώθηκαν το 2015). Στην πραγματικότητα ωστόσο, η πτώση αυτή είναι φαινομενική, σημειώνουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, καθώς όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουν τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου, την κόλαση της Συρίας του Ιράκ, της Λιβύης, της Υεμένης, του Αφγανιστάν ή του Μπουρουντί, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη «μαύρη τρύπα» της πληροφόρησης και κυβερνά η ατιμωρησία.
«Λογικό», δεδομένης της κλιμάκωσης των συγκρούσεων, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι έπεσαν στη Συρία - 19 το 2016, 9 το 2015. Ανάμεσά τους και ο 19χρονος φωτορεπόρτερ Οσάμα Ζουμαά, ο οποίος εργαζόταν για το βρετανικό πρακτορείο Images Live και σκοτώθηκε στις 5 Ιουνίου, ενώ κάλυπτε μία επιχείρηση διάσωσης σε γειτονιά του Χαλεπίου.
Πολύ επικίνδυνο επίσης για τους δημοσιογράφους είναι το Μεξικό, η πλέον φονική πόλη των ΗΠΑ, η οποία κατά άλλα διατελεί εν ειρήνη. Το 2016, εννέα δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν ακολουθώντας τη δημοσιογραφική τους αποστολή και δεκάδες άλλοι φιμώθηκαν ή αυτολογοκρίθηκαν για να μην έχουν την τύχη των συναδέλφων τους…
Σε αυτόν τον τομέα ωστόσο, της φίμωσης, τα φετινά πρωτεία αναμφισβήτητα ανήκουν στην Τουρκία, όπου ο αριθμός των υπό κράτηση δημοσιογράφων παρουσιάζει το 2016 22% αύξηση, στον βωμό της αντιτρομοκρατίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
«Στην πύλη της Ευρώπης, ένα κυνήγι μαγισσών έχει φέρει πίσω από τη φυλακή δεκάδες δημοσιογράφους και έχει μετατρέψει την Τουρκία στη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου για το επάγγελμα», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού που μάχεται για την ελευθεροτυπία Κριστόφ Ντελουάρ. Και αν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, υποστηρίζει ο Ντελουάρ, σίγουρα δεν θα είναι μόνο στο καθεστώς Ερντογάν «το οποίο έχει συνθλίψει τον πλουραλισμό», αλλά και στην ΕΕ που επί της ουσίας παρακολουθεί αδρανής.