Την επόμενη μέρα του παγκόσμιου σοκ που προκάλεσε η χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο προσπαθεί να αποτιμήσει η παγκόσμια κοινή γνώμη.

Από το βράδυ της Δευτέρας, μετά το χτύπημα, δύο αναφορές κάνουν τον γύρο του διαδικτύο, οι οποίες αφορούν τον κίνδυνο χτυπήματος μέσα στα Χριστούγεννα.

Η πρώτη αφορά μία έκθεση της Europol στην οποία αναφέρεται:

«Η τρομοκρατική οργάνωση έχει τη βούληση και την ικανότητα να πλήξει “σκληρούς” και “μαλακούς” στόχους στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στις χώρες που μετέχουν στο διεθνή συνασπισμό κατά του λεγόμενου “Ισλαμικού Κράτους”»
, τόνιζε η υπηρεσία.

«Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που συμμετέχουν στο συνασπισμό αυτό θεωρούνται νόμιμοι στόχοι απ' το Ισλαμικό Κράτος», έλεγε η Europol, υποστηρίζοντας ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Βρετανία.

Παράλληλα το State Department των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει τους Αμερικανούς να αποφεύγουν τα πολυσύχναστα μέρη: «Τη στιγμή που οι εξτρεμιστές έχουν πλήξει στόχους σε Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία και Τουρκία, το υπουργείο ανησυχεί και για άλλες τρομοκρατικές ενέργειες. Εάν ταξιδεύετε στην Ευρώπη, παρακαλούμε να ελέγξετε το χάρτη της πρεσβείας ή του προξενείου για οποιαδήποτε πρόσφατα μηνύματα ασφαλείας».

Το State Department είχε δημοσιοποιήσει χάρτη όπου με πράσινο επισημαίνονται οι ασφαλείς περιοχές, με κίτρινο οι περιοχές με μέτριο κίνδυνο και με κόκκινο οι ιδιαίτερα επικίνδυνες περιοχές.

Ο συγκεκριμένος χάρτης μπορεί να δείχνει τις ευρωπαϊκές χώρες με κίτρινο χρώμα αλλά είναι σίγουρο ότι μετά τα χθεσινά περιστατικά η επικινδυνότητα των περιοχών έχει αλλάξει.