Υποστηρίζει τους γκέη, τα δικαιώματα των γυναικών και των καταπιεσμένων και θεωρεί ότι το καθεστώς του Ερντογάν είναι τουλάχιστον καταπιεστικό. Και μόνο αυτά τα στοιχεία φτάνουν για να θεωρεί «ένοχος» και «επικίνδυνος» το γνωστός σχεδιαστής μόδας, Μπαρμπαρός Σενσάλ, ο οποίος μετά από ένα πρωτοχρονιάτικο μήνυμα που ανέβασε καταγγέλλοντας τον Ερντογάν, τον λιντσάρισαν, τον χτύπησαν και τον συνέλαβαν.

Τώρα κινδυνεύει με απέλαση από την  Τουρκία, αλλά ίσως για τον σχεδιαστή μόδας να μην είναι και τόσο αρνητική αυτή τη εξέλιξη.

 

Ο ασυμβίβαστος ακτιβιστής

Ο Μπαρμπαρός Σενσάλ δεν είναι μια συνηθισμένη προσωπικότητα και ένας σχεδιαστής μόδας που λειτουργεί στα αυστηρά πλαίσια της τουρκικής κουλτούρας. Μιλάει πολλές γλώσσες, μεγάλωσε στο εξωτερικό και έχει διεθνείς επαφές με όλους τους μεγάλους οίκους. Δίνει το παρών σε μεγάλα γκαλά του εξωτερικού και συναναστρέφεται με σημαντικές προσωπικότητες του διεθνούς τζετ σετ.

Η δράση του είναι έντονη εδώ και πολλά χρόνια, ως ακτιβιστής. Είχε δική του εκπομπή στην τηλεόραση, όπου άφησε συχνά αιχμές για το πολιτικό καθεστώς της Τουρκίας, ενώ πολύ συχνά βρίσκονταν ή πρωτοστατούσε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Οι δηλώσεις του για τα δικαιώματα των γκέι, τον έβαλαν και στην μαύρη λίστα των πιο συντηρητικών της τουρκικής κοινωνίας.

Προκλητικός μόδιστρος

Η ζωή του περιγράφεται ως αχαλίνωτη και ο χαρακτήρας του επιρρεπής στις απολαύσεις. Δούλεψε μεν σκληρά για να καταξιωθεί στο χώρο, αλλά ως ελεύθερο πνεύμα έκανε τις δικές του επιλογές. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Τουρκίας έρχεται σε αντιπαράθεση μαζί του, αφού και στο παρελθόν είχε απελαθεί. Αυτό τον έφερε ακόμη πιο κοντά στην δυτική κουλτούρα, που πάντα κουβαλούσε μέσα του, αλλά και στον δυτικό τρόπο ζωής, που επιχείρησε να εισάγει τόσο μέσα από την τέχνη του και την μόδα, όσο και από την στάση της ζωής του και την δράση του στην γειτονική χώρα. Χαρακτηριστικά που σαφώς δεν «συγχώρεσαν» ποτέ οι συντηρητικοί Τούρκοι.

Το facebook και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είχε στο όνομά του γέμιζαν πολύ συχνά με προκλητικές φωτογραφίες, έτσι τουλάχιστον πολλοί τις χαρακτήριζαν, αλλά και με φωτογραφίες που αμφιλεγόμενες προσωπικότητες πόζαραν με χάρη δίπλα του.

Ο αντιδραστικός του χαρακτήρας αποτέλεσε και μέρος της έμπνευσής του για την τέχνη του και την μόδα που δημιουργούσε. Ένθερμος υποστηρικτής της ειρήνης, υποστηρικτής των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ.

Ανακάλυψε τον πάθος του για τον κόσμο της μόδας σε πολύ νεαρή ηλικία, βοηθώντας τη γιαγιά του με το πλέξιμο της. Αργότερα, αφού πέρασε τέσσερα χρόνια σπουδών στην παγκοσμίως διάσημη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου, συνέχισε τις σπουδές του στην Ελβετία πριν από την έναρξη της σταδιοδρομίας μόδας του στο εργαστήριο του σχεδιαστή Yıldırım Mayruk όπου εργάστηκε ως βοηθός. Ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο εκπαίδευσης μόδας της Τουρκίας στο Εσκί Sinematik Hall στις Sıraselviler Caddesi, Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, αλλά μετά το πραξικόπημα του 1980 στην Τουρκία, η πολιτική κατάσταση και η  αβεβαιότητα τον οδήγησαν στο να εγκαταλείψει την Τουρκία, για άλλη μια φορά. Μετακόμισε στο Λονδίνο.