Πέντε άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και άλλοι 8 τραυματίστηκαν όταν ένας άνδρας, ο οποίος έχει ήδη τεθεί υπό κράτηση, άνοιξε σήμερα πυρ στο Διεθνές Αεροδρόμιο Φορτ Λόντερντεϊλ Χόλιγουντ στην Φλόριντα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC επικαλούμενο πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας που δεν θέλησαν να κατονομαστούν.

Ο δράστης είναι ένας και έχει συλληφθεί. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται αστυνομικές πηγές, ο δράστης είναι ο 26χρονος Εστεμπάν Σαντιάγκο με στρατιωτική ταυτότητα.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις της αστυνομίας, ο δράστης ήταν επιβάτης αεροσκάφους που προσγειώθηκε από τον Καναδά και είχε το όπλο νόμιμα στις αποσκευές του. Μετά την προσγείωση, αφού παρέλαβε τις αποσκευές του, πήγε στο μπάνιο του αεροδρομίου, έβγαλε το όπλο και άρχισε να πυροβολεί.

Ο ύποπτος, σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα, δεν επιχείρησε να διαφύγει. Αφού του τελείωσαν οι σφαίρες, κατέβασε το όπλο του και δεν αντιστάθηκε στη σύλληψή του.

«Δεν υπήρξαν πυροβολισμοί από κανέναν αστυνομικό» επισήμανε ο σερίφης της κομητείας του Μπρόουαρντ, Σκοτ Ίσραελ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο αεροδρόμιο.
Ο σερίφης δεν επιβεβαίωσε την ταυτότητα του δράστη ούτε τους λόγους της επίθεσης.

 

Πανικός την ώρα των πυροβολισμών

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν σκηνές όπου άνθρωποι σε κατάσταση πανικού έτρεχαν να σωθούν, την ώρα που άλλοι κατέφευγαν ακόμα και στον διάδρομο προσγείωσης απογείωσης του αεροδρομίου για να γλιτώσουν, όπως διακρίνεται και στις εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα σε απευθείας σύνδεση. Το περιστατικό σημειώθηκε στον τομέα παραλαβής των αποσκευών, σύμφωνα με το αεροδρόμιο.

Δεκάδες πολίτες κρύφτηκαν σε πάρκινγκ ενώ άλλοι έτρεχαν πανικόβλητοι. Μάλιστα, επιβάτες αεροπλάνων που μόλις προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο τη στιγμή του πανικού, επέστρεψαν εσπευσμένα στο αεροσκάφος για ασφάλεια.

«Ακούγονται πυροβολισμοί. Όλοι τρέχουν» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter o πρώην εκπρόσωπος τύπου του Τζορτζ Μπους, Άρι Φλέιτσερ, που βρισκόταν επίσης στο σημείο.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε ότι αρχικά νόμιζε πως κάποιος είχε ρίξει βαρελότα, προτού αρχίσουν να αντηχούν τα ουρλιαχτά των επιβατών που έτρεχαν πανικόβλητοι μακριά από το σημείο της επίθεσης, στην ζώνη παραλαβής των αποσκευών.

«Πυροβολούσε τον κόσμο αδιακρίτως» περιέγραψε ο Μαρκ Λία, στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, συμπληρώνοντας πως ο δράστης είχε ένα περίστροφο και πολλούς γεμιστήρες.
«Παρέμεινε ήρεμος όλη την ώρα» πρόσθεσε τονίζοντας ότι ο ένοπλος έστρεψε το όπλο του εναντίον των ανθρώπων που προσπαθούσαν να κρυφτούν.

 

Το μήνυμα του Τραμπ

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε μέσω Twitter την επίθεση. "Παρακολουθώ την απαίσια κατάσταση στη Φλόριντα. Μόλις μίλησα με τον κυβερνήτη Σκοτ. Οι σκέψεις και προσευχές μας για όλους. Μείνετε ασφαλείς", έγραψε ο Τραμπ.