Η Τουρκία απέτινε σήμερα φόρο τιμής σε έναν αστυνομικό που σκοτώθηκε, αφού ήρθε αντιμέτωπος με τους άνδρες που ήθελαν, σύμφωνα με τις αρχές, να διαπράξουν ένα μακελειό στη Σμύρνη, λίγες μόλις ημέρες μετά την επίθεση της Πρωτοχρονιάς στην Κωνσταντινούπολη, ο δράστης της οποίας παραμένει έως αυτή τη στιγμή ασύλληπτος.

Χθες Πέμπτη, στη Σμύρνη, ένοπλοι ανατίναξαν ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα μπροστά από το δικαστικό μέγαρο της πόλης, όμως δεν κατάφεραν να διεισδύσουν στο εσωτερικό του κτιρίου χάρη στην επέμβαση ενός τροχονόμου, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο Φετχί Σεκίν, ένας αστυνομικός ηλικίας 44 ετών, σταμάτησε το παγιδευμένο όχημα κι άρχισε να καταδιώκει τους επιβάτες του. Κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών που ακολούθησε, ο αστυνομικός σκότωσε έναν δράστη, προτού ο ίδιος πέσει νεκρός έχοντας ξεμείνει από σφαίρες.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέτισε σήμερα φόρο τιμής σε έναν «ήρωα» που «όρμησε χθες σαν λιοντάρι εναντίον ενός τρομοκράτη, τον εξουδετέρωσε και έπεσε ως μάρτυρας».

Εκτός του αστυνομικού, ένας δικαστικός επιμελητής σκοτώθηκε επίσης, ενώ 9 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Δύο ένοπλοι έχασαν την ζωή τους και οι αρχές εντόπισαν πλησίον τους δύο καλάσνικοφ, εκτοξευτήρες ρουκετών και οκτώ χειροβομβίδες.

«Τα όπλα, οι βόμβες και τα πυρομαχικά που κατασχέθηκαν δείχνουν ότι οι τρομοκράτες είχαν πάει εκεί για να διαπράξουν μια σφαγή» τόνισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

Χιλιάδες άνθρωποι απέτιναν φόρο τιμής σήμερα στους δύο νεκρούς, τα φέρετρα των οποίων είχαν καλυφθεί με την τουρκική σημαία και είχαν τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην είσοδο του δικαστικού μεγάρου.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ ανακοίνωσε ότι 18 άνθρωποι έχουν ήδη τεθεί υπό κράτηση και κατηγόρησε τους Κούρδους αυτονομιστές του PKK ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση.

Μια επίθεση που διαπράχθηκε 4 ημέρες μετά το χτύπημα της Πρωτοχρονιάς, την ευθύνη του οποίου ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, εναντίον ενός νυχτερινού κέντρου στην Κωνσταντινούπολη, το Reina, όπου 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από έναν ένοπλο που διέφυγε.

«Οι αγέλες των δολοφόνων με τα κατακόκκινα μάτια συνεχίζουν να διαπράττουν από κοινού τις επιθέσεις τους» δήλωσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι «ορισμένοι τροφοδοτούν αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις, τις εξοπλίζουν, τις ενισχύουν, τις διοικούν και τις εξαπολύουν εναντίον της Τουρκίας»

Στο μεταξύ οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν σήμερα το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη.

Επιπλέον, οι ερευνητές πιστεύουν ότι παραμένει στην Κωνσταντινούπολη όπου ενδεχομένως έχει την στήριξη των μελών ενός δικτύου του Ισλαμικού Κράτους, έγραψε σήμερα η εφημερίδα Hürriyet.

Μετά την επίθεση, ο δράστης πέρασε τη νύχτα σε ένα καφέ στο Ζεϊτινμπουρνού, στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης, προτού φύγει από την περιοχή το πρωί μαζί με άλλα δύο πρόσωπα, σύμφωνα με την Hürriyet.