Η αστυνομία στο Παρίσι κατηγορείται ότι θέτει σε κίνδυνο τις ζωές μεταναστών κατάσχοντας τις κουβέρτες τους στην καρδιά του χειμώνα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα Γαλλίας καλούν τις αρχές της χώρας να σταματήσουν την "αστυνομική βία και την παρενόχληση" κατά προσφύγων και μεταναστών, που κοιμούνται στους δρόμους του Παρισιού, εν μέσω ψύχους.

"Άνδρες της αστυνομίας ξυπνούν μετανάστες μέσα στη νύχτα και κατάσχουν τις κουβέρτες τους", καταγγέλλει η διεθνής ΜΚΟ. "Αυτές οι απαράδεκτες πρακτικές θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των μεταναστών" αναφέρουν οι ΓΧΣ, ενώ τουλάχιστον 8 άτομα διαπιστώθηκαν με υποθερμία.
Σύμφωνα με τους ΓΧΣ, η αστυνομία μερικές φορές κάνει χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους μετανάστες που έχουν έρθει στο Παρίσι από το Καλαί, ενώ οι ουρές για τη λήψη συσσιτίου, είναι ατελείωτες.

"Είμαστε μέσα στην καρδιά του χειμώνα και όλες οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν χώρους διαμονής για όλους τους μετανάστες ανεξαιρέτως και επειγόντως", αναφέρει η Corinne Torre, συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Η σχετική καταγγελία που έκαναν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα Γαλλίας (MSF France).

Την πληροφορία μετέδωσε και η Μαρία Δεναξά από το Παρίσι:





Στις 10 Νοεμβρίου ξεκίνησε να λειτουργεί ένα πρώτο κέντρο φιλοξενίας 2.000 ατόμων αλλά μόνο για διαμονή πέντε έως δέκα ημερών. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί τη δημιουργία 200 συνολικά χώρων στέγασης και υποστήριξης των προσφύγων και των μεταναστών στο Παρίσι, ωστόσο ακόμα το σχέδιο δεν έχει υλοποιηθεί. Το πλάνο αποσκοπεί στο να μην ανασυσταθούν τα άτυπα camp διαμονής μεταναστών μέσα στην πόλη, παρόλα αυτά δεν έχει προχωρήσει.

Πηγή της αστυνομίας ανέφερε στην L'Express πως οι άνδρες της προχωρούν σε χρήση δακρυγόνων μόνο μετά από προκλήσεις, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει στο γιατί κατάσχονται κουβέρτες ανθρώπων που κοιμούνται αυτή την περίοδο στους δρόμους.

Τους τελευταίους δύο μήνες 3000 μετανάστες είχαν στήσει πρόχειρους καταυλισμούς στο Παρίσι. Αντιδράσεις έχουν προκληθεί και από την απόφαση της κυβέρνησης να στήσει σιδερένιους φράχτες στην περιοχή του Σταλινγρκαντ και στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού, για να μην εγκατασταθούν εκεί μετανάστες.

Ο δήμαρχος του 10ου διαμερίσματος του Παρισιού, έκανε λόγο για προσωρινό μέτρο.