Το ενδεχόμενο μιας λύσης του Κυπριακού μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη θέση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Die Welt.

Η γερμανική εφημερίδα με σημερινό δημοσίευμά της, σημειώνει πως η Κύπρος θα μπορούσε να μετατραπεί σε "δούρειο ίππο" για τον Τούρκο πρόεδρο, δίνοντάς του πρόσβαση στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρόλο που η Τουρκία δεν είναι κράτος-μέλος της Ένωσης.

"Αποφάσεις οι οποίες αφορούν και στις δύο πλευρές μπορούν να λαμβάνονται μόνον από κοινού, όπως επίσης και οι δύο θα έχουν δικαίωμα βέτο. Οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν συνεπώς να συναποφασίζουν μαζί με το κράτος μέλος της Κύπρου. Αυτό όμως θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες στις αποφάσεις του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία απαιτείται ομοφωνία ιδίως σε θέματα εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής", σημειώνει η Die Welt και καταλήγει:

"Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναφέρουν γεμάτοι ανησυχία ότι υφίσταται ο κίνδυνος να χρησιμοποιήσει τους Τουρκοκύπριους για να επιτύχει τους στόχους του και να συναποφασίζει στις Βρυξέλλες".