Από ανάκριση διάρκειας 22 ωρών πέρασε ο αντιπρόεδρος και κληρονόμος του Ομίλου Samsung, Τζέι Λι, καθώς κατηγορείται για δωροδοκία και ψευδορκία. Το τελευταίο διάστημα ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς συγκλονίζει τη Νότια Κορέα, το οποίο, μάλιστα, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε παραίτηση την πρόεδρο της χώρας, Παρκ Γκουν-χιε.

Ο Τζέι Λι αποχώρησε από τα γραφεία της εισαγγελίας την Παρασκευή το πρωί μετά από μαραθώνια εξέταση. Σύμφωνα με πηγές της εισαγγελίας, στις κατηγορίες κατά του 48χρονου Λι ενδέχεται να προστεθούν και αυτές της υπεξαίρεσης και της παράβασης καθήκοντος

Από την πλευρά του, ο γόνος της πλουσιότερης οικογένειας της Κορέας αρνείται τις κατηγορίες, ενώ και ο όμιλος Samsung δεν προέβη σε σχόλια.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, ο Λι «αρνήθηκε σχεδόν κάθε κατηγορία. Η απόφαση των εισαγγελικών αρχών για το αν θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης θα ληφθεί μέλλον σήμερα ή αύριο», όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το σκάνδαλο διαφθοράς ταλανίζει επί σειρά μηνών τη Νότια Κορέα. Εκατομμύρια πολίτες έχουν βγει στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση της προέδρου. Οι αρχές ερευνούν το αν η Samsung και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν προχωρήσει σε πληρωμές προς εταιρείες που ελέγχονται από έμπιστα πρόσωπα της προέδρου Παρκ Γκουν-χιε, με αντάγγαγμα πολιτικά οφέλη. Συγκεκριμένα, για τη Samsung ερευνώνται για το αν πληρωμές ύψους 30 δισ. γουόν (ή 25 εκατ. δολαρίων) για επιχειρήσεις και ιδρύματα που υποστήριζε η φίλη της Παρκ, Τσόι Σουν-σιλ, σχετίζονται με απόφαση του εθνικού συνταξιοδοτικού φορέα το 2015 να υποστηρίξει μια αμφιλεγόμενη συγχώνευση μεταξύ δύο θυγατρικών του ομίλου.

Όταν εμφανίστηκε στο γραφείο του εισαγγελέα ο Λι, δήλωσε: «Ζητώ συγγνώμη από τον λαό της Κορέας που δεν επιδείξαμε καλύτερη συμπεριφορά σε αυτή την υπόθεση».

Οι εισαγγελείς ανέκριναν χθες και τον πρόεδρο της Samsung Electronics, Παρκ Σανγκζίν, ο οποίος ήταν πρόεδρος σε μια άλλη εταρεία που είναι ύποπτη για συναλλαγές με την Τσόι Σουν-σιλ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι εισαγγελείς σχεδιάζουν να επεκτείνουν την έρευνα και σε άλλες κορεατικές εταιρείες. Τον περασμένο Νοέμβριο είχαν κάνει έρευνα στα κεντρικά γραφεία των ομίλων Lotte και SK, οι οποίες ερευνώνται για το αν έκαναν χορηγίες σε ιδρύματα που ελέγχονται από τη φίλη της Παρκ, Τσόι Σουν – σιλ με αντάλλαγμα πιχειρηματικές άδειες αφορολόγητων ειδών