Ψύχραιμη η απάντηση της Μέρκελ στον Τραμπ
Έριξε τους τόνους μετά την επίθεση του Αμερικανού προέδρου η Καγκελάριος
Η Ευρώπη κρατάει στα χέρια της το πεπρωμένο της, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ σήμερα απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στη συνέντευξη που παραχώρησε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της οποίας είπε πως πιστεύει ότι και άλλες χώρες θα αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Βρετανία.
«Πιστεύω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι κρατάμε τη μοίρα μας στα χέρια μας» επισήμανε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας. «Θα παραμείνω προσηλωμένη προκειμένου τα 27 κράτη μέλη να εργάζονται από κοινού προς το μέλλον (...) μπροστά στις προκλήσεις του 21ου αιώνα» συμπλήρωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Ερωτηθείσα σχετικά με την κριτική του Ντόναλντ Τραμπ στη μεταναστευτική πολιτική που η ίδια ακολουθεί, η Άγγελα Μέρκελ απάντησε: «Προσωπικά αναμένω την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου. Κατόπιν φυσικά θα συνεργαστούμε μαζί του σε κάθε επίπεδο».
Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική Bild και τους βρετανικούς The Times, ο μεγιστάνας καταδίκασε την «καταστροφική» μεταναστευτική πολιτική υποδοχής της Γερμανίδας καγκελαρίου.
Η Άγγελα Μέρκελ, η χώρα της οποίας έχει υποδεχθεί ένα και πλέον εκατομμύριο αιτούντες άσυλο από το 2015, δεν θέλησε να απαντήσει λεπτομερώς σε αυτές τις επικρίσεις, κρίνοντας πως οι απόψεις του Τραμπ είναι ήδη γνωστές.
«Οι θέσεις μου στα διατλαντικά ζητήματα είναι γνωστές. Ο εκλεγμένος πρόεδρος για μία ακόμη φορά εξέθεσε τις δικές του θέσεις. Όταν θα αναλάβει καθήκοντα—κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ακόμη—εμείς θα συνεργαστούμε φυσικά με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση και εμείς θα δούμε ποιες συμφωνίες θα συνάψουμε» πρόσθεσε η ίδια.
Η καγκελάριος της Γερμανίας απέρριψε για μία ακόμη φορά κάθε σχέση μεταξύ της τρομοκρατικής απειλής στην Ευρώπη και των προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει την Συρία για να σωθούν από τον πόλεμο, εκατοντάδες χιλιάδες εκ των οποίων μετέβησαν στη Γερμανία.
«Θέλω να διαχωρίσω (το ζήτημα της τρομοκρατίας) από το ζήτημα των προσφύγων (…) αναφορικά με τον πόλεμο στη Συρία» τόνισε η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι «η πλειονότητα των Σύρων» διέφυγαν «από τον εμφύλιο πόλεμο, τις μάχες εναντίον της ( κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ) αλ Άσαντ και της καταστολής του Άσαντ».