Για ρεαλισμό στις συνομιλίες για το Κυπριακό και για το ζήτημα των τουρκικών εγγυήσεων μίλησε ο Μουσταφά Ακιντζί, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συνάντησή του με αντιπροσωπεία του ερευνητικού ιδρύματος Μαρμαρά.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων έκανε λόγο για αδιέξοδο στην περίπτωση που συνεχιστεί η πολιτική “μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις” τότε αυτό θα οδηγήσει σε ένα αδιέξοδο.

«Αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε το βήμα για την αρχή» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν αντιληπτές και κατανοητές οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και πως αυτές μπορούν να ικανοποιηθούν.

Είναι σημαντικό να γίνει σεβαστή η ασφάλεια μας, είπε ο κ. Ακιντζί λέγοντας παράλληλα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία θα προστατεύσουν την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων αλλά και θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν φόρμουλες να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων.

Είπε ότι χρειάζεται αμοιβαίος ρεαλισμός και λογική, καλη θέληση και αμοιβαία κατανόσηση από όλες τις πλευρές, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι, το σύστημα του 1960 μπορεί να εφαρμοστεί το 2017 “αν συγχρονιστεί με τα σημερινά δεδομένα” αλλά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η ακύρωση του.

Σχετικά με τους χάρτες επανέλαβε ότι ο χάρτης που κατέθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από τους Τουρκοκύπριους και για να υπάρξει αμοιβαία κατανόηση πρέπει να “μείνουμε εντός των λογικών πλαισίων”.

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν

Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις της ομάδας εργασίας σε επίπεδο τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν και δεν θα υπάρξει συνέχισή τους την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη.