Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 8 επιζώντων που εντοπίσθηκαν σήμερα το πρωί στο εσωτερικό του ξενοδοχείου Rigopiano της κεντρικής Ιταλίας που επλήγη την Τετάρτη από χιονοστιβάδα.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό πως οι διασώστες εντόπισαν άλλους πέντε ανθρώπους, χωρίς να είναι σαφές αν είναι ζωντανοί.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες είναι καλά στην υγεία τους, αν και έχουν τεθεί σε επιφυλακή τα χειρουργεία των νοσοκομείων στις πόλεις Πεσκάρα και Λ' Άκουιλα.

Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης οι επιζώντες κατάφεραν να σωθούν επειδή προφυλάχθηκαν κάτω από οροφή μέσα στην κουζίνα του ξενοδοχείου όπου μπόρεσαν μάλιστα να ανάψουν και μια μικρή φωτιά.

Οι διασώστες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα μπορέσουν να εντοπίσουν και άλλους επιζώντες.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο του απεγκλωβισμού ενός μικρού παιδιού:

«Μόλις μας είδαν ήταν τρισευτυχισμένoι, δεν μπορούσαν να μιλήσουν», είπε ο Μάρκο Μπίνι, ένας απ’ τους διασώστες για τη μάνα και τον γιο της, τα πρώτα άτομα που απεγκλώβισαν. «Απ’ τα μάτια τους καταλάβαινε κανείς τη συγκίνησή τους που μας αντίκρισαν. Ήταν στο χώρο της κουζίνας και μετά σώσαμε και τα άλλα άτομα», συμπλήρωσε.

Οι 8 έμειναν σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν εδώ και τουλάχιστον 43 ώρες, από τις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα) της Τετάρτης, όταν το ξενοδοχείο καλύφθηκε από το χιόνι!

Σύμφωνα με ανταποκριτή ιταλικού δικτύου ανάμεσα στους επιζώντες βρίσκονται και δύο παιδιά. Ανάμεσα σε αυτά, όπως είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Φιλπίο Μπούμπικο είναι ένα κορίτσι, που πιθανώς είναι η εξάχρονη Λουντοβίκα, κόρη του 38χρονου άνδρα που σήμανε το συναγερμό μόλις η χιονοστιβάδα καταπλάκωσε το ξενοδοχείο.

Την ίδια στιγμή, ο ιταλικός Τύπος αναφέρει ότι ήδη μία γυναίκα έχει μεταφερθεί με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Πεσκάρα, ενώ συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού των υπόλοιπων επιζώντων.

Την ώρα της χιονοστιβάδας μέσα στο ξενοδοχείο βρίσκονταν περίπου 35 άτομα, με τον αριθμό να μην έχει αποσαφηνιστεί ή επιβεβαιωθεί επισήμως από τις αρχές. Από τους ανθρώπους αυτούς, τέσσερις έχουν εντοπιστεί νεκροί. Σώοι μέχρι στιγμής είχαν βρεθεί μόνο δύο άντρες, οι οποίοι την ώρα που η χιονοστιβάδα γκρέμισε το ξενοδοχείο βρίσκονταν εκτός του κτηρίου.

Οι διασώστες κατάφεραν επίσης να ανασύρουν ζωντανά και τα δύο σκυλιά του ξενοδοχείου, ονόματι «Λύκος» και «Σύννεφο».

 

Όλοι οι πελάτες του ξενοδοχείου, που υπολογίζεται πως ήταν 20 ή 22 άτομα (κάποιες πληροφορίες μιλούν και για 24) είχαν μαζέψει τα πράγματά τους και είχαν ετοιμαστεί να αποχωρήσουν, γι' αυτό και βρίσκονταν στο λόμπι του ξενοδοχείου. Περίμεναν όλοι μαζί να φτάσουν εκχιονιστικά και να ανοίξουν τον δρόμο προς το θέρετρο που είχε αποκλειστεί, ώστε να μπορέσουν να φύγουν, καθώς είχαν τρομάξει από τους ισχυρούς σεισμούς που χτύπησαν την κεντρική Ιταλία την Τετάρτη το πρωί.

Εν τω μεταξύ, όπως σημειώνουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, σήμερα η θερμοκρασία έχει ανέβει στην περιοχή, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος νέας χιονοστιβάδας να είναι πολύ μεγάλος. Οι αρχές επιχειρούν να λάβουν όλα τα μέτρα ώστε να συνεχιστούν οι έρευνες για τους ακόμα περίπου 20 αγνοούμενους.