Ορκίστηκε και επίσημα 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ

Στην Ουάσινγκτον περίπου 900.000 πολίτες έχουν συγκεντρωθεί γύρω από το Καπιτώλιο για να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία του 45ου προέδρου της χώρας τους, εν μέσω συναυλιών και πυροτεχνημάτων μέχρι το βράδυ.

Στην πρώτη του ομιλία ο Ντόναλντ Τραμπ επισήμανε πως οι ΗΠΑ επιστρέφουν στα χέρια των πολιτών της.

"Θέλουμε να ξαναχτίσουμε την πατρίδα μας για όλους τους πολίτες μας. Μαζί θα θέσουμε την κατεύθυνση της χώρας για πολλά χρόνια. Θα αντιμετωπίσουμε πολλές δυσκολίες αλλά θα τα καταφέρουμε. Είμαστε ευγνώμονες για τον Μπαράκ και τη Μισέλ Ομπάμα για την βοήθειά τους στη μετάβαση.

Σήμερα η τελετή έχει μεγάλη αξία, γιατί μεταφέρουμε την εξουσία από την Ουάσινγκτον και την δίνουμε σε εσάς, τους πολίτες.Για πολύ καιρό η Ουάσινγκτον ευημερούσε, αλλά οι κάτοικοι στην υπόλοιπη χώρα όχι. Οι νίκες του συστήματος δεν ήταν και δικές σας.
Όλα αυτά αλλάζουν από εδώ και στο εξής. Αυτή η στιγμή ανήκει σε εσάς. Οι ΗΠΑ είναι η δική σας χώρα.

Αυτό που έχει σημασία δεν είναι πιο κόμμα ελέγχει την κυβέρνηση, αλλά αν η κυβέρνηση ελέγχεται από τους πολίτες. Ο όρκος που μόλις έδωσα σημαίνει την πίστη σε όλους τους Αμερικανούς".

Ξοδέψαμε αμέτρητα τρισεκατομμύρια δολάρια για να προστατέψουμε τα σύνορα ξένων κρατών και να τα κάνουμε πλούσια και έχουμε παραμελήσει την ανάπτυξη της πατρίδας μας. Αυτό όμως είναι το παρελθόν και τώρα κοιτάμε μόνο το μέλλον. 

Από σήμερα ένα νέο όραμα θα κυβερνήσει την πατρίδα μας. Σήμερα θα υπάρχει μόνο η Αμερική πρώτη. Κάθε απόφαση για φόρους, προσφυγικό, εμπόριο θα είναι για το όφελος των οικογενειών των ΗΠΑ. 

Θα πολεμήσω για εσάς με κάθε ανάσα μου και δεν θα σας απογοητεύσω ποτέ. Η Αμερική θα αρχίσει να κερδίζει ξανά, όπως δεν έκανε ποτέ στο παρελθόν. Θα φέρουμε πίσω τα σύνορα και τις δουλειές μας και τον πλούτο μας και τα όνειρά μας. 

Θα χτίσουμε νέους δρόμους και γέφυρες και τούνελ σε όλη την όμορφη χώρα μας με Αμερικάνικα χέρια. Θα ακολουθούμε δύο απλούς κανόνες: ψωνίστε Αμερικάνικα και προσλαμβάνετε Αμερικάνικα.

Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε τον τρόπο ζωής μας σε άλλα κράτη, αλλά να λάμψει ως πρότυπο για όλους. Θα ενισχύσουμε παλιές συμμαχίες και θα φτιάξουμε και άλλες, κατά του ισλαμικού κινδύνου.

Η Βίβλος μας λέει πόσο ευχάριστο είναι όταν οι άνθρωποι του Θεού ζούσαν ενωμένοι. Πρέπει όλοι να επιδιώκουμε την αλληλεγγύη. Όταν η Αμερική είναι ενωμένη, είναι ασταμάτητη. Δεν πρέπει να υπάρχει φόβος, είμαστε προστατευμένοι και πάντα θα είμαστε από τους άνδρες και τις γυναίκες του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας και πάνω απ' όλα από τον Θεό. 

Πρέπει να ονειρευόμαστε ακόμα πιο πολύ, δεν θα δεχόμαστε πια πολιτικούς που είναι όλο λόγια, που διαμαρτύρονται και δεν κάνουν τίποτα. Τέλος η εποχή των κενών λόγων. Τώρα έφτασε η στιγμή της δράσης.

Μην σας πει κανείς ότι δεν γίνεται κάτι. Η πατρίδα μας θα ευημερήσει πάλι. Θα καταπολεμήσουμε τις ασθένειες και θα εκμεταλλευτούμε τις πηγές ενέργειας του πλανήτη. Είτε είμαστε μαύροι, καφέ ή λευκοί, όλοι μας έχουμε κόκκινο πατριωτικό αίμα. Όλοι απολαμβάνουμε τις ίδιες ελευθερίες και χαιρετούμε την ίδια σημαία. 

Σε όλους τους Αμερικάνους από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ειρηνικό έχω να πω το εξής: Δεν θα σας αγνοήσει ποτέ ξανά κανείς. Το κουράγιο και η αγάπη σας θα μας οδηγήσει. 

Θα κάνουμε την Αμερική πλούσια, ασφαλή και, ναι, σπουδαία ξανά!".

Παρακολουθήστε την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ:

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφυγε πριν από λίγα λεπτά, για τελευταία φορά, από το Οβάλ Γραφείο.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ντυμένος με σκούρο κουστούμι και κόκκινη γραβάτα, ξεκίνησε την ημέρα του παρακολουθώντας, μαζί με τη σύζυγό του Μελάνια, τη λειτουργία στην επισκοπική εκκλησία του Αγίου Ιωάννου. Το ζεύγος Τραμπ θα μεταβεί κατόπιν στον Λευκό Οίκο όπου θα πάρει τσάι μαζί με το ζεύγος Ομπάμα.

Στο μεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι έχουν αρχίσει να συρρέουν στο Εθνικό Πάρκο της Ουάσινγκτον προκειμένου να παρακολουθήσουν την τελετή της ορκωμοσίας που θα ξεκινήσει στις 18.30, ώρα Ελλάδας.

Το πρόγραμμα της ορκωμοσίας

16:30 - Η επίσημη τελετή ορκωμοσίας μπροστά στο Καπιτώλιο, με τραγούδια και μουσική, με καλεσμένους γερουσιαστές (ορισμένοι αρνήθηκαν να παρευρευθούν), ανώτατους δικαστές, διπλωμάτες και χιλιάδες πολίτες. Οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον θα είναι παρόντες, καθώς και η Χίλαρι Κλίντον. Ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, επειδή ασθενεί, δεν θα παραστεί.

18:30 - Ομιλία από τους θρησκευτικούς ηγέτες και κατόπιν η ορκομωσία του Μάικ Πενς από τη δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Clarence Thomas.

19:00 - Ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ από τον ανώτατο δικαστή John Roberts με δύο Βίβλους, μία του πρώην προέδρου Αβραάμ Λίνκολν και μία της μητέρας του Τραμπ, την οποία του έδωσε το 1955. Μια νεαρή σοπράνο 16 ετών, η Jackie Evancho, θα ψάλει τον εθνικό ύμνο.

19:30 - Τέλος της τελετής. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μάικ Πενς θα παρευρεθούν σε γεύμα της Γερουσίας, στο Καπιτώλιο.

23:00 - Παρέλαση ορκωμοσίας. Ο νέος πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος θα παρελάσουν επί 2,4 χιλιόμετρα κατά μήκος της Pennsylvania Avenue, η οποία συνδέει το Καπιτώλιο με τον Λευκό Οίκο με 8.000 άτομα να τους ακολουθούν. Αυτοί θα είναι σώματα στρατού, σχολεία και πανεπιστήμια, πυροσβέστες, διασώστες, βετεράνοι πολέμου, καθώς και μια ομάδα τρακτέρ.

Το συγκρότημα της Νέας Υόρκης Rockettes θα τραγουδήσει για την ορκωμοσία. Ορισμένες χορεύτριες δεν θέλησαν να παρευρεθούν και η εταιρεία τους δήλωσε ότι είναι ελεύθερες να έρθουν ή όχι.

00:00 ως 5 το πρωί - Ο Τραμπ και ο Πενς συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, θα παρευρεθούν σε τρεις χορούς που θα δοθούν για την ορκωμοσία στο Walter E. Washington Convention Center και στο National Building Museum. 


 
Σάββατο 21 Ιανουαρίου

17:00 - Ο Τραμπ και ο Πενς θα παρευρεθούν σε θρησκευτική, οικουμενική τελετή (National Prayer Service) στον καθεδρικό ναό της Ουάσινγκτον.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και διαδηλώσεις

Τα σχέδια ασφάλειας που έχει εκπονήσει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, για τη σημερινή τελετή της προεδρικής ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον περιλαμβάνουν την ανάπτυξη 28.000 αστυνομικών και λοιπού προσωπικού ασφαλείας. Ο κλοιός ασφάλειας που θα δημιουργηθεί μέσα στις επόμενες ώρες γύρω από το κέντρο της αμερικανικής πρωτεύουσας, θα έχει μήκος οκτώ χιλιομέτρων. 

Από την άλλη μεριά, διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν προγραμματίσει για σήμερα μία ομάδα οργανώσεων με ακτιβιστές για την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων, με αφορμή τα προεκλογικά σχόλια του Τραμπ για τις γυναίκες, τους παράνομους μετανάστες, αλλά και τους μουσουλμάνους. Οι διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε κεντρικές περιοχές της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Οι υποστηρικτές του Τραμπ, από την πλευρά τους, αναμένεται ότι θα κατακλύσουν τους δρόμους γύρω από το κέντρο της Ουάσιγκτον, προκειμένου να εκδηλώσουν έμπρακτα την υποστήριξή τους, στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, που ορκίζεται σήμερα.

Πάντως οι 900.000 συγκεντρωμένοι δείχνουν μικροσκοπικό μέγεθος σε σύγκριση με όσους παρέστησαν στην ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα το 2009.

Διαβάστε επίσης:

Τα αποχαιρετιστήρια tweets του Μπαράκ Ομπάμα

Διαδηλωτές έσπασαν βιτρίνες και αυτοκίνητα στην Ουάσινγκτον